Παλαιες μαθητικες εκδηλωσεις, εργασιες και δραστηριοτητες

2012-13

 


Επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 οι μαθητές της Α΄ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Ηρακλειδών προκειμένου να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τέχνη και Μαθηματικά». Στη διάρκεια της δίωρης επίσκεψης έγινε:
α) Περιήγηση στα έργα του Ολλανδού χαράκτη και γραφίστα Mauris Cornelius Escher (1898-1972), το έργο του οποίου αποτελεί μια συμβολική γέφυρα μεταξύ επιστήμης και τέχνης και στα έργα του Γάλλου ζωγράφου Victor Vasarely (1906-1997) αδιαμφισβήτητου ηγέτη της Op-art.
β) αναλυτική περιγραφή θεματικών ενοτήτων όπως:  Οι οφθαλμαπάτες της τέχνης & τα παράδοξα της λογικής, Οι διαστάσεις του χώρου και η προοπτική, Ο θαυμαστός κόσμος των fractals, Λόγος-αναλογία -χρυσή τομή, Μουσική και μαθηματικά  κ.ά.
Τους μαθητές συνόδεψαν οι καθηγητές: Βισκαδουράκης Βασίλειος, Μητσοπούλου Αθηνά, Γκόντα Θεοδώρα, Παναγιωτόπουλος Δημήτριος, Αθανασοπούλου Βασιλική, Παπανδρέου Σωτηρία, Παπαβασιλείου Αντώνιος, Πλυτάς Φραγκίσκος.   


Στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Α' Λυκείου, η μαθήτρια Καλλιόπη-Έλλη Παυλοπούλου του Α3 εκπόνησε μία εργασία με τίτλο Voyager 1. Υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η κ. Παπανδρέου Σωτηρία. Η εργασία υπάρχει εδώ.  


Στις 28 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη όλων των μαθητών της Β΄ Λυκείου στη Βουλή των Ελλήνων. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση και στους χώρους του κοινοβουλίου και τέλος παρακολούθησαν ένα μέρος της συνεδρίασης της ολομέλειας. Τους μαθητές συνόδεψαν οι καθηγητές: κ. Γεωργαντή Αικ., Κ. Μανοπούλου Π., κ. Καλογερά Π., κ.  Παναγιωτόπουλος Δ. και ο κ. Πάσχος Α. Για περισσότερα, πιέστε εδώ.


Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013, και στα πλαίσια του προγραμματισμένου περιπάτου η Α Λυκείου επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με εμβληματικά εκθέματα της αρχαϊκής και κλασσικής περιόδου και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Η βροχερή μέρα αποδείχτηκε ιδανική για την επίσκεψη στο μεγαλύτερο και πιο σημαντικό μουσείο της πόλης. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές: Μουτσοπούλου Α., Μανωπούλου Ε., Βαρθαλίτης Γ., Γκόντα Θ., Αθανασοπούλου Β., Παναγιωτόπουλος Δ., Πάσχος Α., Πλυτάς Φ.


Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013, η 3η Ομάδα Ερευνητικής Εργασίας της Β΄ Τάξης με θέμα «Ρατσισμός και Ξενοφοβία» επισκέφτηκε το Ίδρυμα Λασκαρίδη για να συμμετάσχει στο Θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο για τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό με τίτλο: «Μαθαίνουμε να ζούμε μαζί» με εισηγητή τον Μάριο Κουκουναρά-Λιάγκη Δρ. Θεολογίας, Εκπαιδευτικό και δημοσιογράφο. Κατά τη διάρκεια του 2ωρου εργαστηρίου χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και πρωτότυπο θεατρικό έργο με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στην πολιτισμική και θρησκευτική διαφορετικότητα. Την επίσκεψη διοργάνωσαν οι καθηγήτριες Θεοδώρα Γκόντα και Ελένη Ηλιοπούλου.


Στις 30 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ίδρυμα Λασκαρίδη για την παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα: ‘’Δημιουργώντας ένα ιστορικό κινηματογραφικό αφιέρωμα στο σχολείο και την τάξη’’ που παρουσιάζει ο Κώστας Αγγελάκος (επ. Καθηγητής παιδαγωγικών τμημάτων Ιστορίας Ιονίου Παν/μίου). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  παρακολούθησαν οι μαθητές που συμμετέχουν: α) στο πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα : ‘’ Μια φορά κι’ έναν καιρό ήταν μια πόλη που την έλεγαν Σμύρνη’’ – υπεύθυνη καθηγήτρια: Δημακοπούλου Αλεξάνδρα, β)  στον Όμιλο Κινηματογράφου – υπεύθυνη καθηγήτρια : Γκόντα Θεοδώρα και  γ) στον Όμιλο Ιστορίας - υπεύθυνη καθηγήτρια : Γεωργαντή Αικατερίνη. Οργάνωση- συνοδοί καθηγητές: Δημακοπούλου Αλεξάνδρα, Γεωργαντή Αικατερίνη, Γκόντα Θεοδώρα.


Στις 7 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ίδρυμα Λασκαρίδη για την παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα: ‘’Αποκρυπτογραφώντας τα ποικίλα κείμενα του διαδικτύου’’ που παρουσιάζει ο Κώστας Αγγελάκος (επ. Καθηγητής παιδαγωγικών τμημάτων Ιστορίας Ιονίου Παν/μίου). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  παρακολούθησαν οι μαθητές του Γ1 τμήματος του σχολείου μας στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οργάνωση- συνοδοί καθηγητές: Δημακοπούλου Αλεξάνδρα, Μπίμπα Μαρία.


Στο πλαίσιο της Ερευνητικής εργασίας με θέμα "ΑπΌψεις" της βαρύτητας" και του μαθήματος επιλογής "Αστρονομία", 37 μαθητές πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πλανητάριο όπου παρακολούθησαν την ταινία "Η μεγάλη περιπέτεια", την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν οι Νικολόπουλος Ηρακλής και Τσάκωνας Παναγιώτης.


Το Λύκειο της Ιωνιδείου συμμετείχε για πρώτη φορά στους Προκριματικούς Αγώνες Αντιλογίας - Επιχειρηματολογίας του 2012-13 που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Στους προκριματικούς αγώνες, που διεξήχθησαν στις 23 Φεβρουαρίου στο 6ο ΓΕΛ Πειραιά, πήραν μέρος 41 σχολεία από όλη την Αττική. Η ομάδα του σχολείου μας συγκέντρωσε αρκετά καλή βαθμολογία : Στην κλίμακα που αφορά στις νίκες και ήττες και εκτείνεται από 2-6, η ομάδα μας βαθμολογήθηκε με 5, ενώ συγκέντρωσε 1227 πόντους που αφορούν στην αθροιστική βαθμολογία και των τριών ομιλητών Λόγου και Αντιλόγου και στους τρεις γύρους των αγώνων, καταλαμβάνοντας την 16η επί του συνόλου των σχολείων θέση (την πρώτη θέση κατέλαβε το ΓΕΛ Γερμανικής Σχολής Αθηνών με 1490 πόντους). Η πενταμελής ομάδα που εκπροσώπησε το σχολείο μας στους Αγώνες αποτελούνταν από τις παρακάτω μαθήτριες: Βόντα Ελπίδα (Γ1), Γιώτα Αφροδίτη (Α1), Δημάκη Ιωάννα (Γ1), Ιωαννίδου Δήμητρα (Β1) και Τακορού Παναγιώτα (Β3). Την ομάδα προετοίμασε για τους Αγώνες η φιλόλογος του σχολείου μας,  Δημακοπούλου Αλεξάνδρα.


Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2012 επισκέφτηκε το Λύκειο της Ιωνιδείου η εκπαιδευτικός και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Judy Boyle. Η ομιλήτρια παρουσίασε στα αγγλικά τις σύγχρονες μορφές της ανθρώπινης δουλείας και παράνομου εμπορίου ανθρώπων στους μαθητές των τμημάτων Β1 και Β3. Στη συνέχεια παρουσίασε το The NO project μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία ενημέρωσης κατά της δουλείας που εστιάζει στην ευαισθητοποίηση των νέων μέσα από τη μουσική, τα εικαστικά, την εκπαίδευση και τους αγώνες κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετοί μαθητές αποφάσισαν να συνεισφέρουν  και να πάρουν μέρος με τη δουλειά τους στην ενημερωτική εκδήλωση στο Βρυσάκι, ένα Πολυχώρο στο Μοναστηράκι στις 18/4. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Καθηγήτρια Αγγλικών Θεοδώρα Γκόντα σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Αγγλικών Δήμητρα Μπεχλικούδη.


Συμμετοχή μαθητών του σχολείου μας στην έκθεση: "Οι Μαθητές Δημιουργούν Έργα Τέχνης Πάνω Στη Σύγχρονη Δουλεία"  (Βρυσσάκι 19-30 Απριλίου 2013)

Μπορείτε να δείτε την σχετική παρουσίαση (περιλαμβάνει και την πρόσκληση) και να ακούσετε το τραγούδι.


Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας "Κάπνισμα και εφηβεία" της Α' Λυκείου, οι μαθητές συμμετείχαν στο 3ο Πανελλήνιο συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος "Μαθαίνω να μην καπνίζω" που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Κέντρο ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ και έλαβε χώρα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγύ του Υπουργείου Παιδείας.  Οι μαθητές α)παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ερευνητικής τους εργασίας, β) ο μαθητής Χαρίλαος Χόρτης απήγγειλε το ποίημά του "Συναισθηματικός δολοφόνος" γ) παρακολούθησαν τα έργα συμμαθητών τους από άλλα σχολεία της Αττικής με αντικαπνιστικά μηνύματα (έκθεση ζωγραφικής, θεατρικά δρώμενα, τραγούδια, videos κ.λ.π.) δ) παρακολούθησαν ομιλίες από έγκριτους επιστήμονες, αθλητές και πολιτικούς.


Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2012, το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των ΕΙΕ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος,  ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ και British Council από τις 13 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2012 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Λύκειο της Ιωνιδείου συμμετείχε με μαθητές και μαθήτριες της Β΄ λυκείου σε εκπαιδευτική επίσκεψη στους χώρους και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου με συνοδό και οργανωτή της επίσκεψης τον καθηγητή Χημείας κ. Πολίτη Ιωάννη. Οι μαθητές επισκέφθηκαν τη γιορτή αυτή της έρευνας και τεχνολογίας και συμμετείχαν ενεργά πραγματοποιώντας πειράματα, παρακολουθώντας ερευνητικές εργασίες άλλων μαθητών αλλά κι επιστημόνων, επικοινωνώντας μεταξύ τους με τηλεπικοινωνιακές διατάξεις που συνέδεσαν μόνοι τους και δοκιμάζοντας τις γνώσεις τους μέσα από ψηφιακά και διαδραστικά παιγνίδια γνώσεων.


 

2011-12

 

Στα πλαίσια του μαθήματος "Γραμμικό Σχέδιο" οι μαθητές  της Γ λυκείου  δημιούργησαν με καλλιτεχνική  ευαισθησία και μεράκι Χριστουγεννιάτικες κάρτες και τις έστειλαν μαζί με τις ευχές τους στο ακριτικό Καστελόριζο. Οι ίδιοι μαθητές  κατά τις ημέρες του Πάσχα διακόσμησαν Πασχαλινές λαμπάδες με ευρηματικότητα και καλλιτεχνική φαντασία. Υπεύθυνη καθηγήτρια του μαθήματος ήταν η κα Χαραλαμποπούλου Ξένια (Πολιτικός Μηχανικός).


Επίσκεψη στο Ίδρυμα Λασκαρίδη: "Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου παρακολουθήσαμε ένα εισαγωγικό σεμινάριο στη συναισθηματική νοημοσύνη και τη σημασία της. Οι εντυπώσεις μας ήταν θετικές ξεκινώντας από την ομιλήτρια που μας δημιούργησε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και επιθυμία για μάθηση. Μάθαμε να αναγνωρίζουμε χαρακτηριστικά του εαυτού μας που αγνοούσαμε και ανακαλύψαμε τις αδυναμίες του και σημεία που χρήζουν βελτίωσης. Με τις ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν μάθαμε πως για να βελτιώσουμε την επικοινωνία με άλλα άτομα, πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας: από την αυτοεπίγνωση θα μεταβούμε στην κοινωνική επίγνωση και από την αυτοδιαχείριση στη διαχείριση σχέσεων. Πράγματι μέσα από τη γνώση του 'εγώ' περνάει κανείς στο 'εμείς'.  Επίσης μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς δημιουργούνται ορισμένα συναισθήματα, όπως ο θυμός και η ζήλεια και πόσο σημαντική είναι η διαχείρισή τους στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Η σημασία του αυτοελέγχου και η διάκριση μεταξύ ενστίκτων και λογικής ήταν δύο ακόμα σημαντικά σημεία του σεμιναρίου. Συνολικά μάθαμε πολλά και μας γεννήθηκε το ενδιαφέρον να ψάξουμε για περισσότερες πληροφορίες." Μαθητές του Β4. Σύντομη παρουσίαση της επίσκεψης υπάρχει εδώ.


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ : Το Λύκειο της Ιωνιδείου δραματοποίησε το έργο ‘’ Η Φόνισσα’’ του  Αλ. Παπαδιαμάντη  με το οποίο συμμετείχε στο στο 6ο Φεστιβάλ Μαθητικού θεάτρου Πειραιά. Η παράσταση δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας στις 2 Μαϊου 2012. Υπεύθυνη για τη θεατρική διασκευή, τη σκηνοθεσία και τη γενική επιμέλεια: η καθηγήτρια - φιλόλογος Δημακοπούλου Αλεξάνδρα. Συμμετείχαν οι μαθητές: (Β1 – κατά το σχ. έτος 2011-12) Αφήγηση -  ερμηνεία : Βεντούρη Λίλιαν, Βιτάλη Κατερίνα, Βλάχου Ευαγγελία, Βόντα Ελπίδα, Δασκαλάκη Φιλιώ, Δημάκη Ιωάννα, Διάκου Ιώ, Ερμίδου Ολυμπία, Ηλιάδου Έλενα, Κακαβέλου Μαρίνα, Καπράνος Θεοδόσης. Μουσική επένδυση: Βλάχου Ευαγγελία, Διάκου Ιώ, Ερμίδου Ολυμπία Ήχος – Φωτισμός : Ερμίδου Ολυμπία Σκηνικά – Κοστούμια : Δημάκη Ιωάννα, Διάκου Ιώ. Η παράσταση συμμετείχε και στο Συμπόσιο –Φεστιβάλ Μαθητικής και Καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας:  ‘’ Ως ναυάγια αι λέξεις’’ – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Δημιουργική ανάγνωση και μεταγραφή του αφηγηματικού λόγου που διοργάνωσε: το Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδας, το Απολλώνειο Ωδείο, ο Δήμος Σκιάθου, το Εν θεάτρω Έκφρασις (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού), 2-4 Μαϊου 2012. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ. Αποσπάσματα της βιντεοσκοπημένης παράστασης: Μέρος 1 Μέρος 2 Μέρος 3 Μέρος 4 Μέρος 5 Μέρος 6


Σε συνέχεια της προηγούμενης συμμετοχής στην εκδήλωση «Κυριακάτικα Πρωϊνά» που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 20 Νοεμβρίου 2011, το Λύκειο της Ιωνιδείου συμμετείχε εκ νέου την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 σε αντίστοιχη εκδήλωση επίδειξης πειραμάτων Χημείας, «Πειράματα για το Λύκειο», με ομάδα μαθητών της Β΄ Λυκείου υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή κ. Σπ. Αβραμιώτη και των καθηγητών Χημείας κας Μητσοπουλου Α. και κου Πολίτη Ιωάννη.  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το κοινό, να επικοινωνήσουν με αυτό και να απαντήσουν σε ερωτήσεις συμμαθητών τους από άλλα σχολεία. Συμμετείχαν οι μαθητές με τα παρακάτω πειράματα: Μιχάλης Πέππας (Καθρέφτη, καθρεφτάκη μου), Ελένη Παύλου, Ελένη Φυτίλη (Φουσκώνω το μπαλόνι χωρίς να φυσάω, Σβήνω το κερί χωρίς να φυσάω), Σοφία Λυκούδη, Παναγιώτης Ψιρόγιαννης (Χημικός χαμαιλέων). Δεχτήκαμε την πρόσκληση να επισκεφτούμε τους χώρους και να μάθουμε για τη λειτουργία των εργαστηρίων που ασχολούνται με την  κρυσταλλογραφία πρωτεϊνών και ανίχνευση της δομής τους με περίθλαση ακτίνων Χ και αυτών στα οποία λειτουργεί η μονάδα Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR) και φασματομετρίας μάζας.  Οι μαθητές ήρθαν σε άμεση επαφή με λειτουργικούς ερευνητικούς χώρους και είδαν πώς εργάζονται οι ερευνητές από κοντα.


Το Λύκειο της Ιωνιδείου στις 20 Νοεμβρίου 2011 συμμετείχε στην εκδήλωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών  «Κυριακάτικα Πρωϊνά», όπου μαθητές της Β Τάξης του σχολείου μας με την καθοδήγηση του Διευθυντή μας, κ. Σπ. Αβραμιώτη και των καθηγητών Χημείας κας  Μητσοπούλου Αθηνάς και κου Γ. Πολίτη, έκαναν επίδειξη περαμάτων Χημείας στο ευρύ κοινό.Οι μαθητές συμμετείχαν με τα ακόλουθα πειράματα: Ντάνασης Δημήτρης, Πέππας Μιχάλης (Καθρέφτη, καθρεφτάκη μου), Κωνσταντάκης Δημήτρης, Λυγερούδη Μαρία (Χημεία Χαμαιλέων), Λιναρδάτος Κωνσταντίνος, Φυτίλη Ελένη (Φουσκώνω το μπαλόνι χωρίς να φυσάω, Σβήνω το κερί χωρίς να φυσάω), Ερμίδου Ολυμπία, Δασκαλάκη Φιλιώ (Η Χημεία Ντέντεκτιβ).


Το Λύκειο της Ιωνιδείου έλαβε μέρος στη Βραδιά του Ερευνητή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών στις 22 Σεπτεμβρίου 2011. Κατά τη διάρκεια της Βραδιάς αυτής κατόπιν παρότρυνσης και πρωτοβουλίας του Διευθυντή μας, κ. Σπ. Αβραμιώτη, οι καθηγητές Χημείας  του σχολείου μας, κα Μητσοπούλου Αθηνά και κος Γ.Πολίτης, πραγματοποίησαν επίδειξη πειραμάτων Χημείας σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και στο ευρύ κοινό. Η δήλωση, άλλωστε, του Διευθυντή του Λυκείου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011, ότι τα πειράματα εντυπωσιάζουν και εξάπτουν τη φαντασία του κοινού ενώ έχουν μεγάλη πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή, βρίσκει όλους σύμφωνους. Τα πειράματα τα οποία παρουσιάστηκαν έιχαν τα εξής θέματα: α. Μπαλόνια που φουσκώνουν μόνα τους με παραγωγή αερίου CO2 που προκύπτει κατά την επίδραση μαγειρικής σόδας σε ξίδι. β. Ποιοτική ανίχνευση ιόντων χλωρίου και ιωδίου με χαρακτηριστικές αντιδράσεις. γ. σχηματισμός καθρέπτη με επίδραση αντιδραστηρίου Tollens σε διάλυμα γλυκόζης. δ. Χρωματική μεταβολή ενώσεων του Mn βάσει των οξειδωτικών καταστάσεών του.

Πολυ Παλαιες μαθητικες εκδηλωσεις, εργασιες και δραστηριοτητες

Την Κυριακή 09/05/2010 ομάδα μαθητών της Θετικής Κατεύθυνσης της Β τάξης, συμμετείχε στο πρόγραμμα μορφωτικών εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, "ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ" "Κυριακάτικα Πρωινά"  Η σειρά αυτών των εκδηλώσεων έχει σκοπό να κάνει προσιτή την εξειδικευμένη επιστημονική γνώση στο ευρύτερο κοινό. Οι μαθητές πήραν μέρος με την παρουσίαση δύο πειραμάτων και με τη σχεδίαση μορίων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη χρήση ειδικού λογισμικού. Το πρώτο πείραμα αφορούσε στην κατασκευή κατόπτρου αργύρου με την αντίδραση της γλυκόζης με αντιδραστήριο Tollen, δηλαδή αμμωνιακό διάλυμα νιτρικού αργύρου. Το πείραμα γινόταν σε δοκιμαστικούς σωλήνες οι οποίοι μετά προσφέρονταν στο κοινό. Το δεύτερο πείραμα αφορούσε στην παρουσίαση και λειτουργία μιας συσκευής ηλεκτρόλυσης νερού κατασκευασμένης  με υλικά καθημερινής χρήσης όπως πλαστικό δοχείο, ηλεκτρόδια από γραφίτη (από μπαταρίες), πλαστικές σύριγγες για τη συλλογή των αερίων, μπαταρίες ως πηγή ρεύματος και υδατικό διάλυμα σόδας (ανθρακικού νατρίου) ως ηλεκτρολύτη. Για τη σχεδίαση και τρισδιάστατη απεικόνιση προσομοιωμάτων μορίων χρησιμοποιήθηκε το ελεύθερο λογισμικό ChemSketch. Σε ειδική αίθουσα εφοδιασμένη με 10 υπολογιστές, οι μαθητές εξηγούσαν το λογισμικό  και καθοδηγούσαν το κοινό στη χρήση του. Οι  μαθητές οι οποίοι - κάτω από την επιστημονική καθοδήγηση του κ. Αβραμιώτη Σπ. (χημικού)- συμμετείχαν στην παρουσίαση των πειραμάτων ήσαν: Ματακιά Δώρα, Παυλόπουλος Χάρης, Σπυράτου Βάλια, Τριάντη Αλεξάνδρα, Τσιφάκη Μαριάννα, Χαλβατζή Στέβη


Επιλογή από τις Εργασίες μαθητών στο μάθημα της Τεχνολογίας (σχολικό έτος 2008-09). Yπεύθυνη Kαθηγήτρια: Ελένη Τοπογλίδη: Υγιεινή Διατροφή , ξέρουμε τι τρώμε; της μαθήτριας Ματακιά Θεοδώρα. Οι μουσικές προτιμήσεις των νέων του μαθητή Χαράλαμπου Παυλόπουλου.