ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το κτίριο της Σχολής βρίσκεται στη Δυτική πλευρά του οικοδομικού τετραγώνου που σχηματίζουν η Πλατεία Κοραή, η Ηρώων Πολυτεχνείου και η Σωτήρος Διός, στο κέντρο του Πειραιά. Οι μαθητές και οι καθηγητές χρησιμοποιούν την είσοδο της οδού Σωτήρος Διός 17.

Στο ισόγειο βρίσκονται το θυρωρείο, το κυλικείο, η Αίθουσα εκδηλώσεων και το Εργαστήριο Πληροφορικής Γυμνασίου.

Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η αυλή, το κλειστό γυμναστήριο, το Εργαστήριο της Χημείας, τέσσερις (4) αίθουσες διδασκαλίας τις οποίες χρησιμοποιεί η Α΄ Τάξη του Λυκείου, το Εργαστήριο Πολυμέσων και η Βιβλιοθήκη.

Στον δεύτερο όροφο βρίσκονται τα γραφεία των Διευθυντών, των Υποδιευθυντών, οι Γραμματείες και το γραφείο των Καθηγητών, τέσσερις τάξεις διδασκαλίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τη Β΄ Λυκείου, καθώς και τα εργαστήρια Φυσικής και Βιολογίας.

Στον τρίτο όροφο βρίσκονται δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, τις οποίες χρησιμοποιεί αποκλειστικά το Γυμνάσιο καθώς και ένα ακόμη εργαστήριο υπολογιστών.

Στον τέταρτο όροφο, τέλος, υπάρχουν τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας, που χρησιμοποιεί η Γ΄ Λυκείου.

Περισσότερες από τις μισές αίθουσες είναι εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Στην Ιωνίδειο Σχολή λειτουργεί βιβλιοθήκη από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της, η οποία είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες Σχολικές Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα. Έχει επιφάνεια 90 τμ και περιέχει 24 βιβλιοστάσια. Λειτουργεί και ως δανειστική για τους καθηγητές και τους μαθητές της Ιωνιδείου.

Η βιβλιοθήκη στεγάζει 2 συλλογές, την παλαιά συλλογή της Ιωνιδείου και τη νεότερη συλλογή. Η παλαιά συλλογή απαριθμεί 5.556 τίτλους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 1999, οπότε με χρηματοδότηση του Β’ Κοινοτικού πλαισίου στήριξης της Ε.Ε., δημιουργήθηκε η νέα Σχολική Βιβλιοθήκη. Τότε εμπλουτίστηκε η παλιά συλλογή με 4.600 τίτλους και οπτικοακουστικό υλικό. Η νέα βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτίζεται με νέο υλικό και έως σήμερα περιέχει πάνω από 13.000 βιβλία και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και περιοδικά ποικίλης ύλης. Επιπλέον, μπορεί να γίνει ηλεκτρονική αναζήτηση βιβλίων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αυτοματισμού ABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Όλο το υλικό της βιβλιοθήκης είναι ταξινομημένο με το αμερικανικό δεκαδικό σύστημα DEWEY και η διαχείρισή του γίνεται μέσω του συστήματος ΑΒΕΚΤ.

12

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

Το εργαστήριο Πληροφορικής του Γυμνασίου είναι εγκατεστημένο στο ισόγειο του κτιρίου και είναι εξοπλισμένο με δίκτυο 12 σταθμών εργασίας συνδεδεμένων σε κεντρικό υπολογιστή.

Η Αίθουσα Πολυμέσων, στον πρώτο όροφο, αποτελεί ένα Εργαστήριο πολλαπλών χρήσεων. Σε αυτή διεξάγονται τα εργαστηριακά μαθήματα Πληροφορικής του Λυκείου, καθώς και διδασκαλίες άλλων μαθημάτων.

Ο διαθέσιμος εξοπλισμός ανανεώθηκε το 2012.

12

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών διαθέτουν σύγχρονο και υπερπλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό για τη διεξαγωγή πειραμάτων τόσο σε επίπεδο επίδειξης από τους διδάσκοντες όσο και σε επίπεδο εργασίας σε ομάδες των 2-4 μαθητών. Για το σκοπό αυτό διατίθενται αρκετοί πάγκοι εργασίας καθώς και πολλαπλότητα οργάνων. Όλα τα εργαστήρια διαθέτουν σειρά διαδραστικούς πίνακες.

Τα δύο εργαστήρια Φυσικής βρίσκονται στον δεύτερο όροφο, ενώ τα εργαστήρια Χημείας και Βιολογίας συστεγάζονται σε αίθουσα του πρώτου ορόφου.

12

34

Οι φωτογραφίες είναι από τα σχολικά έτη 2009-10 και 2012-13

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η αίθουσα εκδηλώσεων βρίσκεται στο ισόγειο.Φιλοξενεί εκδηλώσεις του σχολείου, σχολικές εορτές, μαθητικές παραστάσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις, κλπ. Έχει υψηλής ποιότητας οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Χρησιμοποιείται και από άλλους εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς.

12

 

ΜΟΥΣΕΙΟ - ΟΡΓΑΝΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Η Ιωνίδειος σχολή έχει ένα σημαντικό αριθμό επιστημονικών οργάνων φυσικής-χημείας που χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν για τη διδασκαλία των σχετικών επιστημών. Μέρος των οργάνων αυτών παρουσιάστηκε σε έκθεση επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το 1997 με την ευκαιρία διεθνούς συνεδρίου ιστορίας των επιστημών. Η ιστορία αυτών των οργάνων συνιστά αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της εκπαίδευσης της Ιωνιδείου Σχολής και γενικότερα της ιστορίας της επιστημονικής σκέψης του τόπου μας.

Περισσότερα όργανα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του  Ελληνικού Αρχείου Επιστημονικών Οργάνων

Μερικά δείγματα οργάνων:

Α) Όργανα μελέτης ηλεκτρικών φαινομένων:

 2

 

6

3

Ηλεκτροστατική μηχανή Ramsden

Ηλεκτροστατική συσκευή με δύο ακίδες

Ηλεκτροσκόπιο

 

7

Πρότυπο τηλεγραφικής συσκευής (πομπός-δέκτης)

Β) Όργανα μελέτης αεροστατικής -αεροδυναμικής:

 1

4

 

Αντλία κενού

Ημισφαίρια Μαγδεμβούργου

Γ) Όργανο μελέτης υδροστατικής -υδροδυναμικής:

 8

Υδροστρόβιλος ξύλινης βάσης και μεταλλικού τυμπάνου

Δ) Όργανο μελέτης θερμότητας:

5

Σφαίρα για τη μέτρηση θερμότητας

 
Τις  φωτογραφίες των οργάνων στις προθήκες τράβηξαν και επεξεργάστηκαν οι μαθήτριες του Α2 (σχολικό έτος 2009-10): Κορτότση Μπελίνα και Λίαρου Ελίζα

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ

Στο ισόγειο του κτιρίου, στη είσοδο από την πλευρά της πλατείας στεγάζεται το μουσείο ιστορίας τς Ιωνιδείου. Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Ο χώρος του Γυμναστηρίου περιλαμβάνει την κύρια αίθουσα του Γυμναστηρίου και τα γραφεία των καθηγητών φυσικής αγωγής. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει πολύζυγα, δύο μπασκέτες, δύο κινητά τέρματα ποδοσφαίρου και χάντμπολ, στρώματα εκγύμνασης, και κινητά τραπέζια πινγκ-πονγκ. Υπάρχουν ντουλάπια με πλήρη αθλητικό εξοπλισμό. Δίπλα στο Γυμναστήριο υπάρχει το ανοιχτό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, το οποίο χρησιμοποιείται και κατά την ώρα του διαλείμματος ως προαύλιο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

2
1
3

ΠΡΟΤΟΜΕΣ

1) Στην είσοδο από την πλευρά της πλατείας Κοραή, στον χώρο του μουσείου, δεσπόζει η προτομή του Κωνσταντίνου Ιωνίδη. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Χρήστο Ζ. Μέλλιο και τα αποκαλυπτήριά της έγιναν το 2012.

2) Στην κεντρική είσοδο του σχολείου, από την πλευρά της πλατείας Κοραή, υπάρχει η προτομή του Ρήγα (Φεραίου) Βελεστινλή. Η προτομή αυτή είναι έργο των γλυπτών Λ. και Γ. Βιδάλη(1840-1901) από την Τήνο και ήταν αρχικά τοποθετημένη σε πλατεία του Πειραιά.

3) Από την πλευρά της οδού Σωτήρος, έχει τοποθετηθεί η προτομή του καθηγητή της Ιωνιδείου Γεωργίου  Κότσιρα (1913-1944), που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Η προτομή του είναι έργο  του γλύπτη και καθηγητή του σχολείου μας Χρήστου Μέλλιου και κατασκευάστηκε με δαπάνη του Γ.Φ. Μπόμπολα, απόφοιτου της Ιωνιδείου.  Δίπλα από την προτομή έχει εντοιχιστεί αναθηματική πλάκα με τα ονόματα των μαθητών που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους στον αντιστασιακό αγώνα κατά των Γερμανών.

4) Μπροστά από την είσοδο του σχολείου μας, στον πεζόδρομο της οδού Σωτήρος, βρίσκεται η προτομή του ακαδημαϊκού και μουσικού Μενέλαου Παλλάντιου, που υπήρξε μαθητής του σχολείου μας. Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος.

2

2

1
3