Παλαιοτερα Προγραμματα

2012-13

Το σχολείο συμμετείχε στην 16η Σύνοδο προσομοίωσης του οργανισμού Ηνωμένων  Εθνών στην Αθήνα 29-31 Μαρτίου 2013 στο Ίδρυμα  Ευγενίδου. Για περισσότερα πιέστε εδώ.


Πολιτιστικό Πρόγραμμα: Παραγωγή ιστορικού ντοκιμαντέρ διάρκειας 10΄, με τίτλο:  
‘’Απ’ τη Σμύρνη έρχομαι να βρω παρηγοριά.....’’
Η ένταξη των μικρασιατών προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία (1922-1930)".
Υπεύθυνοι καθηγητές: Δημακοπούλου Αλεξάνδρα, Τσάκωνας Παναγιώτης.

Για περισσότερα πιέστε εδώ.


Πρόγραμμα αγωγής υγείας: "Φυσικές Καταστροφές"

Yπεύθυνοι προγράμματος: Νικολόπουλος Ηρακλής, Παπαδόπουλος Ιωάννης και Πολίτης Ιωάννης

Για περισσότερα πιέστε εδώ.


Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: "Πάμε σινεμά";

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Πάμε σινεμά"; συμμετέχουν μαθητές της Α και Β λυκείου. O συντονισμός και η διοργάνωση του προγράμματος γίνεται από τη καθηγήτρια του σχολείου Θεοδώρα Γκόντα. Στα πλαίσια του προγράμματος έγιναν οι εξής δράσεις:

1η Δράση - Κινηματογραφικό Εργαστήριο: Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε 4ωρο κινηματογραφικό εργαστήριο στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά στα πλαίσια του προγράμματος "Πάμε σινεμά"; Στο Εργαστήριο συμμετείχαν οι μαθητές του Ομίλου Κινηματογράφου καθώς και άλλοι μαθητές των τάξεων Α και Β του Λυκείου. Οι μαθητές γνώρισαν κάποιες από τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής γλώσσας, μυήθηκαν στη διαδικασία παραγωγής και δημιούργησαν μια δικιά τους κινηματογραφική σκηνή. Τέλος παρακολούθησαν την ταινία «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών».

2η Δράση: Δημιουργία Ταινίας Μικρού Μήκους   (στα πλαίσια της λειτουργίας του Ομίλου Κινηματογράφου)

Για περισσότερα πιέστε εδώ. Μπορείτε επίσης να δείτε το making of της ταινίας.


Πολιτιστικά Προγράμματα: Niels Bohr

Πρόγραμμα Ι: «Σχολικό έτος 2012-13/ 2012: 50 χρόνια από τον θάνατο του Νiels Βohr - 2013: 100 χρόνια από την διατύπωση της ατομικής θεωρίας του Νiels Βohr »  

Yπεύθυνοι καθηγητές: Παπανδρέου Σωτηρία, Σαρρής Μιχαήλ

Η εργασία βρίσκεται εδώ. Περιέχει παρουσίαση, αφίσα και φύλλα εργασίας

Πρόγραμμα ΙΙ: «Νiels Βohr on Stage»    

Yπεύθυνοι καθηγητές:  Γκόντα Θεοδώρα, Πάσχος  Αργύρης

Οι σχετικές εργασίες βρίσκονται εδώ.


2011-12

Πρόγραμμα: Ευρωπαϊκή Βουλή των Εφήβων - «Η καταναλωτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά: Ρυθμίζονται όλα στην Ευρώπη;»

Διοργανώθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 στο Κοινοβούλιο της πόλης του Αμβούργου. Η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών νόμων θεσπίζουν σήμερα μια σειρά νομικών διαδικασιών. Στον τομέα της καταναλωτικής πολιτικής ισχύουν και στην Ελλάδα κανονισμοί για την ασφάλεια τροφίμων και την προστασία της υγείας, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν από τους μαθητές της Ιωνιδείου: Αναστασόπουλο Λυκούργο και Παπαγιάννη Αντωνία με τους μαθητές της γερμανικής βουλής των εφήβων και τους εκπροσώπους της ευρωβουλής. Οι δύο έλληνες μαθητές προσκλήθηκαν από το ελληνικό Προξενείο στο Αμβούργο και από το κοινοβούλιο της πόλης του Αμβούργου. Το σχετικό υλικό βρίσκεται εδώ.


Πολιτιστικό Πρόγραμμα: "Αγώνες επιχειρηματολογίας – Αντιλογίας – η Ρητορική στην εκπαίδευση"

Στις δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις του προγράμματος, οι μαθητές που συμμετείχαν εξοικειώθηκαν σταδιακά με δραστηριότητες όπως ατομικά και ομαδικά ρητορικά αγωνίσματα (debate, αυθόρμητος λόγος, προτρεπτικός λόγος), ασκήσεις δημιουργικής σκέψης, παιχνίδια ρόλων, ασκήσεις αφήγησης και περιγραφής, γλωσσικά παιχνίδια με τη βοήθεια λεξικών, ασκήσεις ύφους και ορθοφωνίας, αναζήτηση υλικού κ.ά. Υπεύθυνη καθηγήτρια : Δημακοπούλου Αλεξάνδρα


Πολιτιστικό Πρόγραμμα: "Ηλεκτρονική συνεργασία με το Fukuoka High School του Τόκυο της Ιαπωνίας" - Συμμετοχή μαθητών στην επιμνημόσυνη δεξίωση για την επέτειο του φονικού σεισμού στην Ιαπωνία

Κατόπιν προσκλήσεως του πρέσβη της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Hiroshi Tado οι μαθητές που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνεργασίας του Πειραματικού Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά με το Fukuoka High School του Τόκυο της Ιαπωνίας παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δεξίωση για τα θύματα του φονικού σεισμού. Η δεξίωση διοργανώθηκε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όσους συμπαραστάθηκαν στο τραγικό γεγονός στην Αίγλη του Ζαππείου. Στις αίθουσες υπήρχε έκθεση φωτογραφιών από το σεισμό και έργα των ιαπώνων μαθητών. Η διοργάνωση πλαισιώθηκε με προβολή βίντεο από τα γεγονότα αλλά και από την επιδιόρθωση των καταστροφών. Στο τέλος παρατέθηκε στους προσκεκλημένους γεύμα με παραδοσιακό φαγητό και δόθηκαν αναμνηστικά ιαπωνικής τέχνης. Τους μαθητές συνόδευσε η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος κ. Γεωργαντή Αικατερίνη.


2009-10

Πολιτιστικό Πρόγραμμα: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»

Για τις σχετικές εργασίες πιέστε εδώ.


Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα e-twinning: "Lingua Antigua".

Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις  Ana Maria Molina του  I.E.S Julio Rey Pastor H.S, Ισπανία,  Isabel Salvador, του I.E.S Rafael Alberti, Coslada, Ισπανία και τους μαθητές τους και στοχεύε στη σπουδή των αρχαίων «νεκρών» γλωσσών των χωρών της Μεσογείου, όπως Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, ως πηγές έρευνας του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γεωργαντή Κατερίνα, Μανοπούλου Εύη και Πάλμου Μαρία.


Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα: "Asian European Classroom"

Μαθητές από τα τμήματα Α1,Α2,Α4  συνεργάστηκαν με μαθητές του σχολείου WAKO KOKUSAI HIGH SCHOOL - Ιαπωνία, και με τον καθηγητή τους Hiroyuki Fujita. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γεωργαντή Κατερίνα, Μανοπούλου Εύη,  Γκούντα Χριστίνα και Πάλμου Μαρία.


Πολιτιστικό Πρόγραμμα:«Επιρροή των Πύργων της Τοσκάνης στην αρχιτεκτονική της Μάνης»

Μαθητές των τμημάτων Α1, Α2, Α3 σε συνεργασία με τους καθηγητές τους Νικολόπουλο Ηρακλή , Παπαδάκη Ειρήνη και Παπαδόπουλο Γιάννη υλοποίησαν το πρόγραμμα:


2008-09

Πολιτιστικό Πρόγραμμα: "Μύθοι και δεισιδαιμονίες στο Μεσαίωνα σε Σκωτία και Ελλάδα"

Για την σχετική εργασία πιέστε εδώ.

 


Πολιτιστικό Πρόγραμμα: "H Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας διαμέσου των αιώνων"

Για την σχετική εργασία πιέστε εδώ


2007-08

Πολιτιστικό πρόγραμμα "Ο Ανθρωπισμός στην Αναγεννησιακή  Τέχνη"

Οι σχετικές εργασίες βρίσκονται εδώ (περιέχονται 5 εργασίες).

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ζαβραδινού Μαρία, Άνθης Μιχάλης,  Παπαβασιλείου Αντώνης,  Αβραμιώτης Σπύρος


Ακομα παλαιοτερα

        Αντιπροσωπεία καθηγητών του Λυκείου της Ιωνιδείου, επισκέφθηκε από τις 28 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2005 την Κωνσταντινούπολη, ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή της Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Μαυράκη, για να συμμετάσχει στον εορτασμό των 550 χρόνων από την επανίδρυση της Πατριαρχικής Σχολής(1454-2004). Κατά την επίσκεψη αυτή οι καθηγητές παρακολούθησαν το απόγευμα της Παρασκευής (28/1) διάλεξη στο Σισμανόγλειο Ίδρυμα από τον κ. Φραγκόπουλο με θέμα: “Ζητήματα εκπαίδευσης του Ελληνικού στοιχείου της Κωνσταντινούπολης” και το απόγευμα του Σαββάτου (29/1), πανηγυρικό εσπερινό των Τριών Ιεραρχών στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Την ίδια μέρα έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Το πρωί της Κυριακής (30/1) παρακολούθησαν την Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία στον Πατριαρχικό ναό, παρουσία της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου. Στη συνέχεια παραβρέθηκαν στο κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 550 χρόνια από την επανίδρυση της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, παρουσία των Υπουργών Παιδείας Ελλάδας και Τουρκίας. Την Ιωνίδειο Σχολή εκπροσώπησαν ο διευθυντής του Λυκείου κ. Ναπολέων Παπαδόπουλος, οι καθηγητές Ευθαλία Παπαδάκη και Στρατής Μαϊστρέλλης από το Λύκειο και Γιαννούλα Κατωπόδη, Ελένη Κονδύλη και Ελένη Χριστοδούλου από το Γυμνάσιο.


     Το Λύκειο της Ιωνιδείου συμμετείχε στην Τηλεδιάσκεψη μεταξύ σχολείων από τις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2003 στη Βουλιαγμένη, παρουσία των Υπουργών Παιδείας των χωρών της Ε.Ε.


Η Ιωνίδειος κατά καιρούς έχει συμμετάσχει σε διάφορα ελληνικά και διεθνή προγράμματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά προγράμματα:

Ονομασία Προγράμματος Περιγραφή Φορέας
GLOBE - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Πρόγραμμα περιβαλλοντικών μετρήσεων και παρατηρήσεων Τμήμα Φυσικής και Τμήμα Πληροφορικής Παν.Αθηνών
ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ

 

Πρόγραμμα περιβαλλοντικών μετρήσεων Τμήμα Πληροφορικής Παν. Αθηνών
ΣΕΠΠΕ Σχολείο αναδιάταξης  Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
βλέπε στην παρακάτω σελίδα του Π.Ι την παράγραφο 4
ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ Δημιουργία εργαστηρίου Η/Υ και Πολυμέσων για τη διδασκαλία μαθημάτων κάθε ειδικότητας  2ο ΚΠΣ- ΥΠΕΠΘ-ΙΤΥ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Αναδιαμόρφωση & εξοπλισμός σχολικής  βιβλιοθήκης  2ο ΚΠΣ - ΥΠΕΠΘ -