Αλλες μαθητικες εκδηλωσεις, εργασιες και δραστηριοτητες

Στο Λύκειο της Ιωνιδείου, κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται δεκάδες μαθητικές δραστηριότητες, διαθεματικές εργασίες, επισκέψεις, εκδηλωσεις, θεατρικές παραστάσεις από τους μαθητές και πολλά άλλα. Μερικά από αυτά αναφέρονται παρακάτω.

2021-22

eTwinning Quality LabelΕθνική Ετικέτα Ποιότητας e-twinning απονεμήθηκε στο Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά για το έργο με θέμα την Ελευθερία και την Δημοκρατία: «On the way to Freedom» στο οποίο συμμετείχαμε ως ιδρυτές. Συγχαρητήρια στους μαθητές των τμημάτων Α1, Α2, Α3, Α4, Β1, Β2 και Γ4, οι οποίοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες της περσινής χρονιάς ανταποκρίθηκαν επάξια στις απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού προγράμματος σε συνεργασία με 6 χώρες του εξωτερικού.

certificate badgeΣυγχαρητήρια και στους συναδέλφους Δεληγιάννη Α. (ιδρύτρια και συντονίστρια), Λέκκα Κ., Τζάμου Κ., Κωνσταντάρας Α., Γκουβά Π., Κοκορέλης Γ., Λουράντου Σ., Αρέτου Γ, Μπακούρος Β. που συμμετείχαν στο έργο αυτό και στους εταίρους μας από Ουκρανία, Πολωνία, Σερβία, Κροατία, Μολδαβία και Ρουμανία.

eTwinning Quality Label (national) eTwinning Pupil Quality Certificate Label

 


Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας απονεμήθηκε στο σχολείο μας για το e-twinning έργο με θέμα την Ελευθερία και την Δημοκρατία με τίτλο: «On the way to… Freedom» στο οποίο συμμετείχαμε ως ιδρυτές σε συνεργασία με σχολεία από την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Συνολικά συμμετείχαν 24 εκπαιδευτικοί και 81 μαθητές από όλες τις χώρες. Το έργο μας θα εμφανίζεται σε έναν ειδικό χώρο της Ευρωπαϊκής Διαδικτυακής Πύλης στον ιστοτόπο του eTwinning eTwinning European Quality Certificate Label

 

Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο, τη στοχοθεσία και όλα τα βήματα υλοποίησής του καθώς και τις εργασίες των συμμετεχόντων μαθητών του σχολείου μας μπορείτε να βρείτε:

https://ionidios2021artemisdeligianni.blogspot.com

 

2020-21

Με αφορμή τον εορτασμό της 200ης επετείου της1 Ελληνικής Επανάστασης το Πρότυπο Λύκειο της Ιωνιδείου με συντονίστρια εκπαιδευτικό την κ. Δεληγιάννη Άρτεμις ίδρυσε το e-twinning έργο: «On the way to Freedom…» με συμμετοχή 24 εκπαιδευτικών και 81 μαθητών από Ελλάδα, Πολωνία, Σερβία, Μολδαβία,  Ρουμανία,  Ουκρανία και Κροατία. Τα αποτελέσματα του έργου έχουν αναρτηθεί στο ακόλουθο ιστολόγιο:      https://ionidios2021artemisdeligianni.blogspot.com/

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν εδώ.

 


Διαδικτυακή συνάντηση με μαθητές από Πολωνία 2και Σερβία:Στις  31/5/2021  στο πλαίσιο του e-twinning έργου: «On the way to Freedom» με συντονίστρια εκπαιδευτικό την κ. Δεληγιάννη Άρτεμις πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τηλεδιάσκεψη ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας με μαθητές και καθηγητές της Σερβίας και της Πολωνίας με σκοπό τη γνωριμία, την ανταλλαγή απόψεων και την γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Διατυπώθηκαν  ερωτήσεις σχετικά την ιστορία, τον πολιτισμό, τις συνήθειες, τα μαθήματα και τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας σε κάθε χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν εδώ.


Διασχολική συνεργασία Προτύπου Λυκείου Ιωνιδείου, Πρότυπου ΓΕΛ Ζαννείου και ΓΕΛ Καλλίπολης: Οι μαθητές του Α4 τμήματος υπό την επίβλεψη της κ. Δεληγιάννη Αρτεμησίας συνεργάστηκαν με καθηγητές και μαθητές από τα δύο άλλα σχολεία και υλοποίησαν συνθετική εργασία με θέμα: «Η εξουσία ως απευκταίο ζητούμενο σε μια Δημοκρατική κοινωνία». Το τελικό παραγόμενο έργο των μαθητών έχει αναρτηθεί εδώ  ως ηλεκτρονικό  βιβλίο.  Οι συμμετέχοντες μαθητές δημιούργησαν και ένα video  με μορφή mp4 το οποίο είναι αναρτημένο εδώ. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν εδώ.


Τη Δευτέρα 19/4/2021 ομάδα μαθητών και μαθητριών του Λυκείου της Ιωνιδείου συμμετείχε σε διαδικτυακή συνέντευξη με υπεύθυνους του Δήμου Πειραιά σε θέματα βιώσιμης και αειφόρου τοπικής ανάπτυξης με σκοπό την ανάδειξη των ωφελειών που προέκυψαν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ τα τελευταία 40 έτη στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.)». Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Ανδριάννα Ζαρακέλη και Δημήτριος Καρύδης. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν εδώ.


2019-20

Στο πλαίσιο του μαθήματος Λογοτεχνία, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ο φιλόλογος Γεώργιος Κοκορέλης υλοποίησε με μαθητές από το Α2 τμήμα του σχολείου μας καινοτόμο δράση με τίτλο « Δυστοπικά κείμενα – πανδημικό lockdown». Επιλέχθηκαν, για μελέτη τρία εμβληματικά δυστοπικά μυθιστορήματα, «1984» του Όργουελ, «Φαρενάϊτ 451» του Μπράντμπουρυ, «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» του Χάξλεϋ, που επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και που ακουμπούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώσαμε. Τελικός στόχος ήταν η με οποιονδήποτε δημιουργικό τρόπο αποτίμηση της αναγνωστικής τους πρόσληψης και η σύνδεσή της με την βιωμένη πραγματικότητα. Οι μαθητές δημιούργησαν κείμενα λογοτεχνικά, δοκιμιακού χαρακτήρα κείμενα και καλλιτεχνικές δημιουργίες, μέρος των οποίων είναι αναρτημένα εδώ.


Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου οι μαθητές του Α2 τμήματος εκπόνησαν ομαδοσυνεργατικά υπό την επίβλεψη της κ. Δεληγιάννη Άρτεμις (Φιλόλογο) και παρουσίασαν την εργασία τους σχετικά με: α) την Ινδία β) τους Ελληνιστικούς χρόνους και γ) την προσωπικότητα και το έργο του Περικλή. Η τελική εργασία, βασισμένη στις νέες τεχνολογίες (Τ.Π.Ε.) καθώς και το τελικό παραδοτέο είναι αναρτημένο εδώ.


Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου οι μαθητές του Α2 τμήματος εκπόνησαν ομαδοσυνεργατικά υπό την επίβλεψη της κ. Δεληγιάννη Άρτεμις (Φιλόλογο) και παρουσίασαν την εργασία τους σχετικά με: α) Κλασική εποχή, β) τη Ρωμαϊκή εποχή (1ος  – 3ος π.Χ.),  γ) την ύστερη αρχαιότητα  (4ος – 6ος μ.Χ)  και τον Διοκλητιανό,  δ) τον Μέγα Κωνσταντίνο, τον εκχριστιανισμό και την ισχυροποίηση της ρωμαϊκής Ανατολής και ε) τον εξελληνισμό του Ανατολικού και το τέλος του Δυτικού Ρωμαϊκού κράτους, την πνευματική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της περιόδου αυτής.  Η τελική εργασία, βασισμένη  στις  νέες τεχνολογίες (Τ.Π.Ε.) καθώς και το τελικό παραδοτέο είναι αναρτημένα εδώ.  

Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου και των Θρησκευτικών η κ. Δεληγιάννη Αρτεμησία (Φιλόλογος) και ο  κ. Παναγιωτόπουλος  (Θεολόγος)  σε συνεργασία με τους μαθητές του Α2 τμήματος προσέγγισαν διαθεματικά και με συνδιδασκαλία την εποχή του Ιουστινιανού και πιο συγκεκριμένα την περίοδο της λαϊκής εξέγερσης στο Βυζάντιο ανάμεσα στου «Πράσινους» και τους  «Βένετους» που οδήγησε στη «Στάση του Νίκα» το 532 μ.Χ. Μέσω της προσέγγισης αυτής οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το πολιτικό και διοικητικό πρόγραμμα του Ιουστινιανού, τις μεταρρυθμίσεις  του και αντιλήφθηκαν καλύτερα το σκηνικό βίας και αναρχίας  μέσα στο οποίο άρχισε η αυτοκρατορική θητεία μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του Βυζαντίου, του Ιουστινιανού. Το τελικό παραδοτέο με τις εργασίες των μαθητών είναι αναρτημένο ως βίντεο εδώ.

2018-19

Η φιλόλογος  Αικατερίνη Τζάμου κατά το σχολικό έτος 2018-19 είχε συμμετοχή σε καινοτόμες διδακτικές  πρακτικές. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του μαθήματος  της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ΄ Λυκείου, οι μαθητές του τμήματος Γ1 πραγματοποίησαν Αγώνα Επιχειρηματολογίας (debate) με σκοπό την εμπέδωση της διδακτέας ύλης: α) της θεωρίας σε ό,τι αφορά την Πειθώ (τα Μέσα και τους Τρόπους Πειθούς) και β) θεματικών που εμπίπτουν στην εξεταστέα ύλη του μαθήματος εν όψει των Πανελληνίων Εξετάσεων. Ο Αγώνας Επιχειρηματολογίας (debate) έλαβε χώρα μέσα στην τάξη σε δύο διδακτικά δίωρα, ένα για κάθε θεματική. Επισυνάπτεται αναλυτική περιγραφή της δράσης εδώ.


H φιλόλογος  Αικατερίνη Τζάμου ήταν υπεύθυνη για την εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Ομαδοσυνεργατική στην Βιβλιοθήκη της Αρχαιολογικής Εταιρείας: Νεαροί Ερευνητές». Η Δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία και αφορά σε: α) εξοικείωση των μαθητών με τον χώρο μιας επιστημονικής βιβλιοθήκης, β) βιωματική άσκηση στην βιβλιογραφική αναζήτηση, την σύνθεση, την σύνταξη και την τεκμηρίωση κειμένων και  γ) σχεδιασμό συνδιδασκαλίας και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την διαθεματική προσέγγιση σε συνεργασία με τον μαθηματικό κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, διευθυντή του Προτύπου Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Επισυνάπτεται αναλυτική περιγραφή της δράσης εδώ.


Ο Κοκορέλης Γεώργιος, καθηγητής Φιλόλογος του Λυκείου Ιωνιδείου υλοποίησε, στο πλαίσιο του μαθήματος Αρχαία ελληνικά – Σοφοκλέους Αντιγόνη, καινοτόμο διδακτική δράση με τίτλο « Η Αντιγόνη αλλιώς...». Πρόκειται για μια πειραματική διδακτική πρακτική που βασίστηκε στη διακειμενική προσέγγιση του θεατρικού λόγου όπως αυτός αποτυπώνεται στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και στον «Άμλετ» του Σαίξπηρ. Πρώτος στόχος ήταν, εκτός από τη δημιουργική προσέγγιση της Αντιγόνης, η ανάδειξη των προοπτικών που η διακειμενικότητα προσφέρει στην προσπάθεια ανεύρεσης μεθόδων επικοινωνίας με τα κείμενα και τις ιδέες που αυτά φέρουν. Δεύτερος στόχος, όχι λιγότερο σημαντικός, ήταν η εμπλοκή των μαθητών ώστε να ενεργοποιηθούν και να εκφραστούν δημιουργικά. Η δράση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση, από τις ομάδες των μαθητών, των θεατρικών δρώμενων που δημιούργησαν και την κατάθεση των συνοδευτικών κειμένων όπου διατύπωναν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας τους πάνω στα κείμενα αναφοράς που διερεύνησαν.  Η δράση διήρκεσε 5 μήνες και έλαβαν μέρος 27 μαθητές του Β4 τμήματος που ασχολήθηκαν με την «Αντιγόνη» και τον «Άμλετ». Το υλικό έχει υπάρχει εδώ.


Η Μαυρογιάννη Αδαμαντία, καθηγήτρια Μαθηματικός και ο Γεώργιος Κοκορέλης, καθηγητής Φιλόλογος του Λυκείου Ιωνιδείου υλοποίησαν από κοινού διαθεματική εκπαιδευτική δράση με τίτλο «ΜΗ ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΕΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ». Η δράση αφορούσε διδακτικές ενότητες-αντικείμενα των μαθημάτων της  Γεωμετρίας και της Γλώσσας της Β Λυκείου.
Η δράση υλοποιήθηκε σε 11 διδακτικές ώρες με συνδιδασκαλία, σε 27 μαθητές της Β Λυκείου και συγκεκριμένα στο τμήμα Β1 κατά το σχολικό έτος 2018-19. Τα αποτελέσματα της διαθεματικής δράσης παρουσιάστηκαν κατά τη λήξη της σχολικής χρονιάς στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου. Αντιπροσωπευτικά έργα υπάρχουν εδώ.


Στο πλαίσιο του μαθήματος  της Νεοελληνικής Γλώσσας οι μαθητές του τμήματος Α1 εκπόνησαν ομαδοσυνεργατικά, υπό την επίβλεψη της φιλολόγου κ. Κατερίνας Τζάμου Δημιουργικές Εργασίες με χρήση νέων τεχνολογιών (Τ.Π.Ε.). Με αφορμή την ενότητα του σχολικού βιβλίου «Εφηβεία» και «Διάλογος», οι μαθητές εργάστηκαν στο Εργαστήριο Πληροφορικής για δύο δίωρα και συνέταξαν ερωτηματολόγια Google τα οποία προώθησαν σε emails περίπου 180 συνομηλίκων τους. Με βάση την έρευνα αυτή συνέταξαν άρθρα τα οποία δημοσίευσαν στο ψηφιακό περιοδικό με τίτλο: «Άλφα Ένα».


Την εκδήλωση για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου 2019 συντόνισε η φιλόλογος Τζάμου Αικατερίνη και έλαβαν μέρος όλοι οι μαθητές της Γ΄Λυκείου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ως δημιουργική εργασία όλων των μαθητών της Γ΄τάξης, στο πλαίσιο του μαθήματος "Ιστορία Γενικής Παιδείας" το ποίο δίδαξε η κ. Τζάμου. Η περίοδος της Ελληνικής Επανάστασης ήταν στην διδακτέα ύλη του μαθήματος.


Στο πλαίσιο του μαθήματος  της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας οι μαθητές του Α2 τμήματος εκπόνησαν ομαδοσυνεργατικά υπό την επίβλεψη της κ. Δεληγιάννη Άρτεμις (Φιλόλογο) και παρουσίασαν την εργασία τους σχετικά με τις προσωπικότητες και το ιστορικό κοινωνικό πλαίσιο του υπό εξέταση έργου του Ξενοφώντα και Θουκυδίδη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες (Τ.Π.Ε.). Το τελικό παραδοτέο είναι αναρτημένο ως e-book.


Στο πλαίσιο του μαθήματος  της Ιστορίας του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου οι μαθητές του Α2 τμήματος εκπόνησαν ομαδοσυνεργατικά υπό την επίβλεψη της κ. Δεληγιάννη Άρτεμις (Φιλόλογο) και παρουσίασαν την εργασία τους σχετικά με την Αίγυπτο, την Αρχαική, Κλασική, Ελληνιστική εποχή, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Πελοποννησιακό πόλεμο και την Ρωμαική Αυτοκρατορία βασισμένη στις νέες τεχνολογίες (Τ.Π.Ε.). Το τελικό παραδοτέο είναι αναρτημένο ως e-book.


Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και των Θρησκευτικών η κ. Δεληγιάννη Αρτεμησία– Φιλόλογος σε συνεργασία με τον  κ. Παναγιωτόπουλο– Θεολόγο και τους μαθητές του Α2 τμήματος προσέγγισαν  διαθεματικά και με συνδιδασκαλία τον ύμνο της Αγάπης από την Α΄ επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους διδάσκοντας μέσω αυτού τα γραμματικά φαινόμενα που εξετάζονται στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και συσχετίζοντας το εννοιολογικό του περιεχόμενο με το Μονόγραμμα του Ελύτη και το «Μόνο γιατί μ’ αγάπησες» της Πολυδούρη. Το τελικό παραδοτέο με τις εργασίες των μαθητών, βασισμένο στις νέες τεχνολογίες (Τ.Π.Ε.) είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του σχολείου μας, ως e-book και ως βίντεο.


Στο πλαίσιο των μαθημάτων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Φυσικής και Μαθηματικών η κ. Δεληγιάννη Αρτεμησία– Φιλόλογος σε συνεργασία με τους  κ. Παπαδάκη – Φυσικό, τον κ. Βισκαδουράκη – Μαθηματικό  και τους μαθητές του Β2 τμήματος προσέγγισαν διαθεματικά την έννοια της Συμμετρίας συσχετίζοντας το εννοιολογικό της περιεχόμενο και τις προεκτάσεις και εφαρμογές της στο περιεχόμενο των αντίστοιχων μαθημάτων. Το τελικό παραδοτέο με τις εργασίες των μαθητών, βασισμένο στις νέες τεχνολογίες (Τ.Π.Ε.) είναι αναρτημένο ως e-book. Στο πλαίσιο της δράσης  μια από τις ομάδες των μαθητών  συνέγραψε πρωτότυπο λογοτεχνικό έργο με τίτλο : «Ο κόσμος της Συμμετρίας» το οποίο και είναι αναρτημένο εδώ.


Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας, Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Αρχαίας Ελληνικής  Γλώσσας  η κ. Δεληγιάννη Αρτεμησία – Φιλόλογος σε συνεργασία με τον  κ. Κοκορέλη – Φιλόλογο  και τους μαθητές του Β3 τμήματος προσέγγισαν διαθεματικά τις έννοιες της υπακοής στους νόμους και το Δίκαιο και τις έννοιες της Νομιμότητας και Ηθικότητας, όπως αυτές εντοπίζονται στην υπό εξέταση τραγωδία: «Αντιγόνη» Σοφοκλή, στο «Επί Ασπαλάθων» του Σεφέρη και στην αντίστοιχη θεματική ενότητα της Νεοελληνικής Γλώσσας σχετική με το Δίκαιο, τους Νόμους και την Ηθική. Το τελικό παραδοτέο, βασισμένο στις νέες τεχνολογίες (Τ.Π.Ε.) είναι αναρτημένο ως e-book.


Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Ιστορίας του Αρχαίου Κόσμου και της Αρχαίας Ελληνικής Ιστοριογραφίας η κ. Δεληγιάννη Αρτεμησία – Φιλόλογος σε συνεργασία με τον  κ. Κοκορέλη – Φιλόλογο και τους μαθητές των Α1 και Α2  τμημάτων προσέγγισαν συγκριτικά τη σχέση  Δημοκρατίας  και  Τυραννίας,  όπως  αυτή αποτυπώνεται στην Αρχαϊκή εποχή και στην εξιστόρηση της περιόδου επικράτησης των Τριάκοντα κατά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου από τον Ξενοφώντα στα «Ελληνικά» του. Το τελικό παραδοτέο, βασισμένο στις νέες τεχνολογίες (Τ.Π.Ε.) είναι αναρτημένο ως e-book.


1Την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018, οι μαθητές των τμημάτων Β2 και Β4 επισκέφτηκαν την Βουλή των Ελλήνων, όπου τους έγινε ξενάγηση στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου και στην έκθεση "Ρήγας Φερραίος".

 

 


2017-18

1Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018, οι μαθητές του Ομίλου Αριστείας & Δημιουργικότητας "Θρησκεία & Γεωστρατηγική Πολιτική" επισκέφθηκαν τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και ξεναγήθηκαν στη Φρεγάτα Λήμνος. Ενημερώθηκαν για τη δράση του Πολεμικού Ναυτικού, τις σύγχρονες γεωστρατηγικές συνθήκες, καθώς και για το ρόλο του συγκεκριμένου πλοίου. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παναγιωτόπουλος Δημήτριος, Θεολόγος.

 


1Την 23η Φεβρουαρίου, οι μαθητές του τμήματος Β1 επισκέφτηκαν το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών όπου τους έγινε ξενάγηση. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τσακανίκα Ελισσάβετ, κοινωνιολόγος.

 

 

 


Τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφτηκαν 80 μαθητές και μαθ1ήτριες του Λυκείου της Ιωνιδείου στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιλέγω Φιλοσοφική». Οι μαθητές παρακολούθησαν την παρουσίαση των Τμημάτων και των κατευθύνσεων, συμμετείχαν σε δρώμενα και επισκέφτηκαν τις βιβλιοθήκες και τα σπουδαστήρια της Σχολής. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2017.

 

 


Οι μαθητ2ές της Θετικής Κατεύθυνσης της Γ' τάξης του Λυκείου της Ιωνιδείου επισκέφτηκαν τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την 9η Νοεμβρίου 2017. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα Προγράμματα Σποουδών του Τμήματος, επισκέφτηκαν τους χώρους διδασκαλίας και τα εργαστήρια, ενώ έκαναν πρακτική άσκηση σε διάφορες εργαστηριακές μεθόδους.

 

2015-16


Η θεατρική ομάδα του ΓΕΛ της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά 1συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Τρίτο Κουδούνι» που διοργάνωσε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Η Θεατρική Ομάδα ανέλαβε να προετοιμάσει και να ανεβάσει το έργο του Δημήτρη Βέργαδου, «Οιδίπους 2+2», διασκευή της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος». Οι πρόβες διήρκεσαν όλη την διάρκεια του σχ. έτους. Αποτέλεσμα της επίπονης αυτής προσπάθειας ήταν η παράσταση που δόθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 8 Μαΐου 2016 και ώρα 11.00. Το πρόγραμμα της παράστασης βρίσκεται εδώ.

Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος ήταν η φιλόλογος Αλεξάνδρα Δημακοπούλου. Την σκηνοθεσία ανέλαβε η Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν. Οι μαθητές που συμμετείχαν: Λυράκου Μαίρη, Παμπούκος Ευγένιος, Πλακούλας Βασίλης, Πελεκανάκη Μαριάνθη, Σταγάκη Ιοκάστη.


Στις 3 Μαρτίου 2016 μαθητές της Α' Λυκείου (τμήμα Α2) παρακολούθησαν 1 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά «O Πειραιάς των ξένων και των μετοiκων: μια ματιά στην πολυπολιτισμική κoινωνiα τoυ αρχαίoυ Πειραιά», με θέμα τον ρόλo τωv μετoίκων στην αθηναϊκή κoινωνία. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα με βιωματικές δραστηριότητες που αφορούσαν στην επεξεργασία μνημείων, επιτύμβιων στηλών κ.άλ. Μέσα από την παρατήρηση των σχετικών εκθεμάτων του Μουσείου και με την κατάλληλη καθοδήγηση της αρχαιολόγου κας Πίνη, άντλησαν ιστορικές πληροφορίες, κατανόησαν τον κοινωνικό και οικονομικό ρόλο των μετοίκων στην πολυπολιτισμική κοινωνία της αρχαίας πόλης της Αθήνας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αλεξάνδρα Δημακοπούλου, φιλόλογος.


Στις 8 Δεκεμβρίου 2015, μαθητές της Α' τάξης (τμήμα Α2) παρακολούθησαν2 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για την Δικτατορία. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα με βιωματικές δραστηριότητες που αφορούσαν την έρευνα και την επεξεργασία σχετικού ιστορικού υλικού (βίντεο, φωτογραφίες, αφίσες, έγγραφα). Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αλεξάνδρα Δημακοπούλου, φιλόλογος.

 

2014-15


Μαθητές του Λυκείου της Ιωνιδείου έλαβαν μέρος στο 5ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Απριλίου 2015 στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Το σχολείο μας συμμετείχε με αποστολή βίντεο, όπου παρουσιάστηκαν έργα μαθητών/τριών που δημιουργήθηκαν στον Όμιλο Πληροφορικής, στο μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας Α Λυκείου και στο μάθημα επιλογής Γ Λυκείου "Πολυμέσα - Δίκτυα" σε συνεργασία με την ομάδα Σχεδίου. Στο βίντεο παρουσιάστηκαν οι παρακάτω τρεις δράσεις: 1) Προσομοίωση Ηλιακού Συστήματος με HTML5, JavaScript και WebGLΗ από τον Όμιλο Προγραμματισμού, 2) Εθελοντική Δράση "Ρίξε ένα καπάκι, δώρισε ένα καροτσάκι" από τους μαθητές Γ΄ τάξης του μαθήματος επιλογής "Πολυμέσα - Δίκτυα" σε συνεργασία με  το τμήμα επιλογής “Γραμμικό Σχέδιο”: δημιουργία αφισών στο GIMP στο πλαίσιο καμπάνιας για συλλογή πλαστικών καπακιών που θα βοηθήσουν στην αγορά αναπηρικού αμαξιδίου για άτομα με ειδικές ανάγκες. 3) Διαδραστικά παιχνίδια σε Scratch και Game Maker από Ερευνητική Εργασία Α' Λυκείου.


Μεταξ1ύ 22 και 26 Ιουνίου 2015, δεκαπέντε μθητές της Α΄και Β΄τάξης παρακολούθησαν το Θερινό Σχολείο Πληροφορικής που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά για μαθητές σχολείων του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής. Την οργάνωση από την πλευρά του σχολείου έκανε ο κ. Τσάκωνας (καθ. πληροφορικής), ενώ η παρακολούθηση έγινε δυνατή με τη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, μέλη του οποίου συνόδευαν τους μαθητές.


Στις 30 Απριλίου, με τη συνοδεία των  καθηγητών κ. κ. Β. Βισκαδουράκη1 (Μαθηματικού) και Η. Μπουλτζή (Οικονομολόγου), μαθητές του σχολείου επισκέφθηκαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με στόχο να παρακολουθήσουν ημερίδα με θέμα: «Μαθηματικά για Μαθητές Λυκείου», που οργανώθηκε από τον Τομέα Μαθηματικών της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Γνώρισαν τις εγκαταστάσεις της Σχολής, όπως επίσης και αρκετούς από τους καθηγητές, ενώ παρακολούθησαν αρκετές διαλέξεις.


Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, οι μαθητές του τμήματος Α2 εκπόνησαν και παρουσίασαν μία σειρά από εργασίες, υπό την επίβλεψη της κυρίας Δεληγιάννη A. (Φιλολόγου). Μπορείτε να δείτε όλες τις εργασίες εδώ.


Η ομάδα των μαθητών/τριών του Λυκείου της Ιωνιδείου που συμμετείχε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την παραγωγή βίντεο για το Ολοκαύτωμα διακρίθηκε με το βίντεο «Κι΄η αχτίδα του ήλιου γίνηκεν, ιδέστε ο μίτος του θανάτου». Το βίντεο ετοίμασαν οι παρακάτω μαθητές/τριες της Β Λυκείου: Μεϊντή Χριστίνα, Ναμέρ Διονυσία και Πλώτας Στέφανος με την καθοδήγηση των καθηγητριών του σχολείου μας Δημακοπούλου Αλεξάνδρας και Μαυρογιάννη Αδαμαντίας. Οι παραπάνω μαθητές/τριες συμμετείχαν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα που διοργανώθηκε από το Υπουργείο για όλες τις βραβευμένες συμμετοχές και διακρίσεις του διαγωνισμού στο Άουσβιτς  - Μπιρκενάου (Πολωνία) στις αρχές Μαΐου (1-3 Μαΐου 2015).


Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, οι μαθητές των τμημάτων της τάξης Β' θετικού προσανατολισμού παρακολούθησαν διάλεξη από τον προσκεκλημένο επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δανέζη Μάνο, διάρκειας 2 διδακτικών ωρών με θέμα "Μελετώντας το Σύμπαν της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας".


Οι μαθητές της Γ' Λυκείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική/ενημερωτική hεπίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στις 27 Ιανουαρίου. Eνημερώθηκαν για τις Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν ως φοιτητές καθώς και για τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρονται στους αποφοίτους του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου. Επίσης, ξεναγήθηκαν στην αίθουσα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου, όπου ενημερώθηκαν για τα προγράμματα που παρέχει το Πανεπιστήμιο στους φοιτητές του, όπως το πρόγραμμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές του σχολείου: Δημακοπούλου Αλεξάνδρα (Φιλόλογος), Σαρρης Μιχάλης (Φυσικής), Τσάκωνας Παναγιώτης (Καθ. Πληροφορικής/Φυσικός).


Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014, ο κ. Αργύρης Σφουντούρης, επιζήσας της σφαγής από τους Γερμανούς των κατοίκων του Διστόμου το 1944, επισκέφτηκε το Λύκειο της Ιωνιδείου στο πλαίσιο επιμορφωτικής για τους μαθητές της Β Λυκείου συνάντησης που οργάνωσαν οι μαθητές του Β1 με την φιλόλογο του σχολείου μας, Αλεξάνδρα Δημακοπούλου. Οι μαθητές του τμήματος παρουσίασαν τον κο Σφουντούρη στους μαθητές των υπόλοιπων τμημάτων της Β Λυκείου προβάλλοντας αποσπάσματα από την ταινία του Stefan Haupt «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη». Στη συνέχεια, έκαναν ερωτήσεις στον προσκεκλημένο σχετικά με την τραυματική του εμπειρία και την τραυματική ιστορική μνήμη, τη ζωή του όπως διαμορφώθηκε μετά τη σφαγή του Διστόμου, τις σπουδές του, την αντιδικτατορική του δράση στη διάρκεια της επταετίας, και κυρίως τον αγώνα του για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος που αφορούν στην ηθική και υλική αναγνώριση των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στο Δίστομο από τη μεριά της Γερμανίας. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, στη διάρκεια της οποίας οι μαθητές της Β Λυκείου συμμετείχαν ενεργά διατυπώνοντας στον προσκεκλημένο τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Οι μαθητές της Β' Λυκείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου.


Οι μαθητές Γαζής Διονύσιος, Βολίκας Μάρκος, Βάβουλας Κωνσταντίνος και Μπενετάτος Αλέξανδρος από τον Όμιλο Ρομποτικής του Λυκείου της Ιωνιδείου συμμετείχαν στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής και κατέκτησαν την 1η θέση στην κατάταξη. Το Φεστιβαλ πραγματοποιήθηκε ως πρωτοβουλία του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 13-14 Δεκεμβρίου 2014. Η ομάδα της Ιωνιδείου επέλεξε να διαγωνιστεί με το ρομπότ της στη δοκιμασία με τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, στοχεύοντας σε υψηλότερη τελική βαθμολογία.  Πολυμεσικό υλικό από τη διοργάνωση θα βρείτε εδώ.


Οι μαθητές της Α' Λυκείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 18 Δεκεμβρίου.


Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ιωνίδειος και η ομάδα σχολικού εθελοντισμού προσκάλεσαν όσους μπορούσαν να συνεισφέρουν αγαθά. Αυτή τη φορά η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, στο οποίο προσφέρθηκαν τα συγκεντρωθέντα αγαθά. Η δράση κράτησε από τις 24 Νοεμβρίου, έως τις 19 Δεκεμβρίου και συντονίστηκε από τις καθηγήτριες κ. Χαραλαμποπούλου Ξένια, Πολιτικό Μηχανικό, και την κ. Παχούλη Αγνή, Πληροφορικής. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, εδώ.


Στις 13 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε1 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου συναυλία μπαρόκ μουσικής στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ "Συμφωνία" Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού, με την Glasperlenspiel Sinfonieta, η οποία προέρχεται από την Εσθονία. Η συναυλία είχε τίτλο: "Fiamma Amorosa... στα χρόνια του Μπαρόκ" και περιελάμβανε έργα των Βιβάλντι, Χέγκελ και Ρεσπίγκι.

 


Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών (Φλάουτο, Όμποε, Φαγκότο, 1Κλαρινέτο και κόρνο) παρουσιάστηκε από έμπειρους εκπαιδευτικούς και μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στους μαθητές σε συνοδεία κατά διαστήματα μουσικής στις 6 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα ήταν διαδραστικό με τα παιδιά τα οποία μπόρεσαν να υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με τα μουσικά όργανα, αλλά και με το χώρο της κλασσικής μουσικής. Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η γνωριμία με τα πνευστά μουσικά όργανα και η μύηση των παιδιών στον όμορφο χώρο της κλασσικής μουσικής.

2013-14


Στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής Γεωλογία-Διαχείριση Φυσικών Πόρων της Α΄ Λυκείου και με αφόρμηση τη διδασκαλία της αειφορικής ανάπτυξης των φυσικών πόρων του πλανήτη μας και ιδιαίτερα την προστασία και την ορθολογική διαχείριση των δασικών πόρων, υλοποιήθηκε από τον καθηγητή Πολίτη Ιωάννη (Χημικός/Ιταλικής Φιλ.) και τους μαθητές μια Έρευνα Πεδίου σχετικά με τον αγροτουρισμό. Η ιδέα προέκυψε και με αφορμή το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά.  Από την ελληνική φύση, θησαυρός, στην αυλή, στη ζωή μας» που πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου. Η έρευνα υπάρχει εδώ.


Τη Δευτέρα 17/3/2014 παραγματοποιήθηκε επίσκεψη Δανών μαθητών με τους συνοδούς καθηγητές τους στο Λύκειο της Ιωνιδείου, οι οποίοι παρακολούθησαν μάθημα Αγγλικών. Ακολούθησε  συζήτηση μεταξύ των ομάδων καθηγητών και μαθητών και των δύο σχολείων για τις μεθόδους  διδασκαλίας και τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών. Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Γκόντα Θεοδώρα-καθηγήτρια Αγγλικών, Δημακοπούλου Αλεξάνδρα-Φιλόλογος, Πυρπυρής Παναγιώτης - Φιλόλογος. Συμμετέχοντες μαθητές: το Α4 Αγγλικών.


Οι παρακάτω εργασίες πραγματοποιήθηκαν από μαθητές του τμήματος Α2 υπό την επίβλεψη του κου Πυρπυρή (φιλολόγου):

1. Η γυναίκα στην αρχαία Ελλάδα: Με αφορμή την αναφορά του Θουκυδίδη στη συμμετοχή των γυναικών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην Κέρκυρα (Θουκυδίδου Ιστορίαι 3,74 ), η  εργασία πραγματεύεται τη θέση της γυναίκας στην αρχαιότητα. Το σχετικό βίντεο είναι εδώ.
2. Τριάκοντα τύραννοι και καθεστώς 4ης Αυγούστου : Παρά τον κίνδυνο εσφαλμένων αναγωγών, οι μαθητές/τριες της Α΄Λυκείου  πραγματεύονται εδώ με αρκετή επιτυχία τα γνωρίσματα των ανελεύθερων καθεστώτων. Το σχετικό βίντεο είναι εδώ.
3. Τριήρης. Η εργασία εστιάζει στα χαρακτηριστικά και την εξέλιξη αυτού του πολεμικού πλοίου της αρχαιότητας. Το σχετικό βίντεο είναι εδώ.


Οι μαθητές που συμμετέχουν στο μάθημα της Α΄ Λυκείου « Ερευνητική Εργασία» με θέμα «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά –χθες και σήμερα» επισκέφθηκαν το Δημοτικό Θέατρο τη Δευτέρα 12 Μαίου 2014.Εκεί  ξεναγήθηκαν στους διάφορους χώρους του από την κα Κατερίνα Μπρεντάνου ,σύμβουλο φιλολόγων ,θεατρολόγο και εκπαιδευτική υπεύθυνη του ΠΠΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Επίσης πήραν συνέντευξη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ.Τάκη Τζαμαργιά. (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χαραλαμποπούλου Ξένια, Πολιτικός Μηχανικός) 


Την Δευτέρα 7 Απριλίου,  οι μαθητές της Α΄και Β΄Λυκείου που παρακολουθούν τον όμιλο Διπλωματίας, παρευρέθηκαν μαζί με την συντονίστρια του ομίλου, καθηγήτρια φιλόλογο κυρία Γεωργαντή Αικατερίνη, στο ΕΚΚΔΑ για να λάβουν μέρος στην εκδήλωση "Μια Ανοιχτή Γενιά στην Ανοιχτή Διακυβέρνηση". 


Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013  η Α' Λυκείου συμμετείχε στην πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης, η οποία είχε ως κεντρικό σύνθημα «Μεγαλώνοντας, υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου», ήταν η επίγνωση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Συντονισμός: Θεοδώρα Γκόντα. Συνοδοί: Παναγιωτόπουλος Δημήτρης, Φραγκίσκος Πλυτάς, Πολίτης Γιάννης, Ελισσάβετ Τσακανίκα. 

           

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου,  στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας, μαθητές της Β' Λυκείου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο του ΗΣΑΠ, στον τερματικό σταθμό Πειραιά.Με τον τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με τη διεξοδικότατη ξενάγηση που έγινε ειδικά για τους μαθητές της Ιωνιδείου από  τον τ. Δ/ντή  του τμήματος «Γραμμής & Έργων» με ειδικότητα Πολιτικού Μηχανικού Ε.Μ.Π κ.Δ.Ρίζο, αντλήθηκε πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο λόγω ανυπαρξίας ψηφιοποιημένου αρχείου των ΗΣΑΠ χρησιμοποιήθηκε στο μάθημα της ερευνητικής εργασίας. Δόθηκε επίσης η ευκαιρία να διατυπωθούν ερωτήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος από τους μαθητές στον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού σχετικά με τα μέσα σταθερής τροχιάς. (Οργάνωση/συντονισμός : Χαραλαμποπούλου  Ξένια, Συνοδοί καθηγητές: Πλυτάς Φραγκίσκος, Χαραλαμποπούλου  Ξένια)


Η πρώτη έκδοση της νέας ηλεκτρονικής εφημερίδας-περιοδικού του Λυκείου της Ιωνιδείου είναι έτοιμη. Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν μαθητές του Α1 τμήματος. Συντακτική Επιτροπή: Αραβανής Δημήτρης, Βαμνιές Ιωάννης, Ευθυμιάδη Κέλλυ, Ζουλίνου Χαρά (μαθητές/τριες του Α1). Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Δημακοπούλου Αλεξάνδρα-Φιλόλογος, Μαυρογιάννη Αμάντα-Μαθηματικός. Για να δείτε το ηλεκτρονικό περιοδικό μας συνδεθείτε εδώ.


Ο Όμιλος Θεάτρου ανέβασε τη θεατρική παράσταση «Έρωτος αποσπάσματα» την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014, με αποσπάσματα από τα παρακάτω θεατρικά έργα: Αντιγόνη του Σοφοκλή, Μήδεια του Ευριπίδη, Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Σαίξπηρ, Ματωμένος Γάμος του Λόρκα. Η παράσταση δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Πειραιά. Σκηνοθεσία, επιλογή κειμένων, γενική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Δημακοπούλου (φιλόλογος). Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Το Λύκειο της Ιωνιδείου συμμετείχε στην "3η ημερίδα για τον εθελοντισμό - Ο μαθητής ως εθελοντής: Δράση και όραμα", η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα). Διοργανώθηκε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Hellenic American College σε συνεργασία με το Hellenic American University. Συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από πολλά σχολεία. Το σχολείο μας συμμετείχε με παρουσίαση που έκανε η καθηγήτρια κυρία Χαραλαμποπούλου Ξένια με τίτλο "Εθελοντικές δράσεις από μαθητές". Φωτογραφίες από την παρουσίαση εδώ.


Συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού: Το Φεβρουάριο, με πρωτοβουλία των μαθητριών της Γ' Λυκείου Ειρήνης Μπακιρτζή και Νεφέλης Μπελαβίλα, σε συνδυασμό με την στήριξη πολλών μαθητών μας οι οποίοι ανέλαβαν το ρόλο του εθελοντή τμήματος, συγκεντρώθηκε ιατροφαρμακευτικό υλικό το οποίο παραδόθηκε στους "Γιατρούς του Κόσμου" ως μια έμπρακτη συμπαράσταση στο δύσκολο έργο τους. Περισσότερα


Η  Ιωνίδειος Σχολή, στο πλαίσιο της καλλιέργειας δράσεων  Σχολικής Κοινωνικής Ευθύνης και με αφορμή τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων έκανε μία σειρά από ενέργειες. 1) Συνεργάστηκε με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό παραχωρώντας την αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2013 για την πραγματοποίηση της ετήσιας εορταγοράς (bazaar). 2) Οργάνωσε δράση αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, κάλεσε τα παιδιά  και τις οικογένειες τους που έχουν τη δυνατότητα, να βοηθήσουν ανήμπορους συμπολίτες μας στην περιοχή του Περάματος προσφέροντας τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η  ανταπόκριση  ήταν συγκινητική και μαζική.  Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους, μαθητές-γονείς-καθηγητές οι οποίοι σχημάτισαν μια αληθινή αλυσίδα αγάπης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συγκεντρώθηκαν 200 πακέτα ζυμαρικά, 140 κιλά ρύζι, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη και λάδι,150 κουτιά γάλα εβαπορέ, 100 κονσέρβες καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες άλλων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Επίσης προσφέρθηκαν πάνω από 100 επιτραπέζια παιχνίδια αλλά και πλήθος άλλων παιχνιδιών για όλες τις ηλικίες, 40 σχολικές τσάντες,100 βιβλία, δεκάδες κασετίνες, μολύβια, ξυλομπογιές, τετράδια και άλλα σχολικά είδη. Τέλος, πάρα πολλά  είδη ρουχισμού (ανδρικά-γυναικεία-παιδικά), 50 ζευγάρια παπούτσια και αρκετά κλινοσκεπάσματα. Τούτες τις μέρες ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να δώσουμε ελπίδα και  χαμόγελο σε άλλους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Περισσότερες λεπτομέρειες: Παρουσίαση


Physics Masterclasses: Την Τετάρτη 9 Απριλίου, μαθητές της Ιωνιδείου, με τον συντονισμό του καθηγητή Φυσικής κ. Παπαδάκη Νικόλαου, παρακολούθησαν προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, οργανωμένα από την Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης, στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού προγράμματος - δράσης 10th International Particle Physics Masterclasses.


Industrial Technologies 2014: Μαθητές της Β' Λυκείου, υπό τον συντονισμό των καθηγητών Φυσικής κ. Παπαδάκη Νικόλαου και  κ. Σαρρή Μιχαήλ, συμμετείχαν στο Συνέδριο "Industrial Technologies 2014 - Smart Growth through Research and Innovation" το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών (Μέγαρο Μουσικής) μαζί με μαθητές 15 σχολείων. Στο συνέδριο, οι μαθητές μας παρουσίασαν μία καινοτόμο ιδέα τους σχετικά με τη χρήση νανοϋλικών. Προηγήθηκε η επίσκεψη ερευνητών του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας στο σχολείο μας για ενημέρωση των μαθητών (23/12/2013), καθώς και η επίσκεψη μαθητών του σχολείου μας στην Πάτρα, στο παραπάνω τμήμα (3/2), η οποία περιείχε περιήγηση, ξενάγηση και ενημέρωση για τις ερευνητικές δραστηριότητες του τμήματος. 

Βραδιά ερευνητή στο Δημόκριτο - Ρομποτική: Η ομάδα ρομποτικής της Ιωνιδείου, η οποία πρώτευσε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής 2013, αποτελούμενη από τους μαθητές Βάβουλα Κωνσταντίνο, Βολίκα Μάρκο και Γαζή Διονύσιο, παρουσίασε την εργασία της στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Βραδιάς Ερευνητή 2013. Η εργασία έγινε στα πλαίσια των ομίλων Ρομποτικής και Προγραμματισμού. Η παρουσίαση ήταν υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμδρίου στο Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος.


Βραδιά Ερευνητή στον Δημόκριτο - Φυσικές επιστήμες: Ομάδα αποτελούμενη από τους μαθητές Καλατζόγλου Κωνσταντίνο, Κανάτα Ελένη, και Κοντονικολή Νικόλαο παρουσίασε την εργασία της με τίτλο "Διερεύνηση των μεταβλητών που επηρεάζουν την φωτεινότητα ενός λαμπτήρα" στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής Βραδιάς Ερευνητή 2013. Η εργασία έγινε στα πλαίσια ευρύτερης εργασίας της Α' Λυκείου. Η παρουσίαση ήταν υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμδρίου στο Ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος.


Παλαιότερες μαθητικές εκδηλώσεις, εργασίες και δραστηριότητες