Eκδηλωσεις του σχολειου

Συνεδριο: Η Επανασταση του 1821 στον Πειραια και την Νησιωτικη Ελλαδα

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς διοργάνωσαν το Συνέδριο: Η Επανάσταση του 1821 στον Πειραιά και την Νησιωτική Ελλάδα στις 25 και 26 Ιουνίου 2021. Σύνδεσμοι παρακολούθησης:
Παρασκευή 25/6/2021: https://youtu.be/pVNbmvlIpRc
Σάββατο 26/6/2021: https://youtu.be/wcmxViWH0b8

Το πρόγραμμα του συνεδρίου και περισσότερες πληροφορίες.

Διαδικτυακη Συζητηση

Το Πρότυπο Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης 2021, την Παρασκευή 7/5 με προσκεκλημένους τους Ευρωβουλευτές κα Μαρία Σπυράκη, κο Πέτρο Κόκκαλη και Νικόλαο Ανδρουλάκη.Η πρόσκληση υπάρχει εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση υπάρχουν εδώ.

Επετειακη ημεριδα για τα 200 χρονια απο την Ελληνικη Επανασταση

simaia
Παρακολουθήστε στο YouTube

Το Πρότυπο Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής διοργάνωσε επετειακή ημερίδα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στις 26 Μαρτίου 2021. Σε αυτήν, οι φιλόλογοι του Λυκείου πραγματοποίησαν ανακοινώσεις για τα θεατρικά έργα του Αντώνη Αντωνιάδη, διευθυντή του σχολείου κατά τον 19ο αιώνα, τα οποία αντλούν την θεματική τους από το 1821. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Ημεριδα διαχυσης δρασεων

Στις 22 Δεκεμβρίου 2020 και ώρες 17:00-19:20 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ημερίδα διάχυσης του προγράμματος Erasmus+ «Μια γόνιμη προσέγγιση της αριστείας : Σχέδιο κινητικότητας Προτύπου Λυκείου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά για την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού του σε πρακτικές που προάγουν πολύπλευρα τον πρότυπο χαρακτήρα του». Περισσότερες πληροφορίες

Ημεριδα διαχυσης δρασεων

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018 και ώρες 09:00-14:15 πραγματοποιήθηκε ημερίδα διάχυσης δράσεων που πραγματοποιούνται στο Πρότυπο Λύκειο της Ιωνιδείου. Η ημερίδα έλαβε χώρα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής. Απευθύνθηκε σε εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων, σε γονείς, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το πρόγραμμα της ημερίδας υπάρχει εδώ.

Ημεριδα "Μαθηματικα και Τεχνη" στην Ιωνιδειο Σχολη

Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 09.30-15.00 πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του έτο1υς Μαθηματικών για την Ελλάδα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής η ημερίδα "Μαθηματικά και Τέχνη". Η πρόσκληση είναι εδώ και το πρόγραμμα εδώ.

 

 

 

Εκδηλωση για την Ελενη Καραινδρου

1Την Πέμπτη 28 Απριλίου 2018, το Λύκειο της Ιωνιδείου οργάνωσε εκδήλωση για το έργο της κας Ελένης Καραΐνδρου, παρουσία της ίδιας της συνθέτριας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α4 παρουσίασαν το έργο της Ελένης Καραΐνδρου, ενώ η ίδια συζήτησε με τους μαθητές της Α τάξης και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Η εκδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της φιλολόγου του σχολείου κας Αλεξάνδρας Δημακοπούλου και έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του σχολείου εντός του διδακτικού ωραρίου, από τις 11.00 έως τις 14.00 μ.μ.

Προχωρημενα μαθηματα Φυσικης Στοιχειωδων Σωματιδιων “Masterclass στον Πειραια 2017‐2018”

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 διοργανώθηκε από το Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής με τη συνεργασία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς η ημερίδα "Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίών Masterclass στον Πειραιά". Συμμετείχαν 29 μαθητές από το Λύκειο της Ιωνιδείου και πολλοί μαθητές και καθηγητές από σχολεία του Πειραιά. Υπεύθυνοι καθηγητές: Νικόλαος Παπαδάκης και Μιχαήλ Σαρρής, Φυσικοί.

Επισκεψη μαθητων Λυκειου MalMO Latin Σουηδιας

Μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου Malmo Latin επισκέφθηκαν στις 25 Οκτωβρίου 2017 το Λύκειο της Ιωνιδείου, διεξήγαγαν 1έρευνα για τις συνήθειες των μαθητών της Γ' τάξης και αντάλλαξαν εντυπώσεις μαζί τους.

 

 

 

Εκδηλωση διαχυσης Προγραμματος Erasmus

Την Τριτη 24 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διάχυσης του προγράμματος 1Erasmus ΚΑ1 με τίτλο: I.P.O.Q (Ionidios Plan for Openess and Quality), που υλοποίησε κατά τα έτη 2015-2017 και αφορούσε την επιμόρφωση του διδακτικού μας προσωπικού πάνω σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και εκπαιδευτικά συστήματα. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από σχολεία του Πειραιά.

 

 

Προχωρημενα μαθηματα Φυσικης Στοιχειωδων Σωματιδιων “Masterclass στον Πειραια 2016‐2017”

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017 διοργανώθηκε από το Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής με τη συνεργασία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς η ημερίδα "Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίών Masterclass στον Πειραιά". Συμμετείχαν 29 μαθητές από το Λύκειο της Ιωνιδείου και πολλοί μαθητές και καθηγητές από σχολεία του Πειραιά. Υπεύθυνοι καθηγητές: Νικόλαος Παπαδάκης και Μιχαήλ Σαρρής, Φυσικοί.

2ο ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΚΑΚΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το Πρότυπο Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι Σκακιστικοί σύλλογοι Ε.Ο.Α.Ο. Φυσιολάτρης Νίκαιας και Πειραϊκός Όμιλος Σκακιστών διοργανώνουν το 2ο σχολικό πρωτάθλημα σκάκι Πρότυπων & Πειραματικών Γυμνασίων - Λυκείων Αττικής. Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, με ώρα έναρξης αγώνων 10.00 π.μ.

 

ΔΡΑΣΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ 

Το Λύκειο της Ιωνιδείου, στο πλαίσιο 1του πολιτιστικού προγράμματος: Η Διδασκαλία της Ελληνικής στα Σχολεία Μεταναστών με αφορμή τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού» οργάνωσε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 και ώρα 11.00 εκδήλωση που διεξήχθη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής με θέμα: «Οι ανοιχτές δομές εκπαίδευσης μεταναστών και προσφύγων συνομιλούν με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ιωνιδείου Σχολής». Στη συζήτηση συμμετείχαν με εκπροσώπους τους το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών Αθήνας. Η συζήτηση συντονίστηκε από τον Διευθυντή του σχολείου Ι. Παπαδόπουλο, τον Υποδιευθυντή Ηρ. Νικολόπουλο και τους καθηγητές Βασίλη Μπακούρο και Αλεξάνδρα Δημακοπούλου. Υπεύθυνοι του Πολιτιστικού Προγράμματος: Βασίλης Μπακούρος, Παναγιώτης Πυρπυρής (Σχ. Σύμβουλος φιλολόγων του σχολείου).

Δειγματικες διδασκαλιες και MENTORING στα Φιλολογικα μαθηματα 2015-2016

Πραγματοποιήθηκε και για τα δύο εξάμηνα (χειμερινό και εαρινό) ο κύκλος των δειγματικών διδασκαλιών, καθώς και η υλοποίηση του θεσμού του mentoring σε τελειόφοιτους φοιτητές, στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Λυκείου της Ιωνιδείου με τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για την πραγμάτωση τόσο των δειγματικών διδασκαλιών, όσο και του mentoring, όλοι οι φιλόλογοι του σχολείου μας και οι εμπλεκόμενοι φοιτητές/τριες  συνεργάτηκαν, αντάλλαξαν απόψεις, κρίσεις, παρατηρήσεις σχετικά με μεθοδολογικά, παιδαγωγικά και γενικότερα εκπαιδευτικά θέματα μέσα από γόνιμο και δημιουργικό διάλογο στις συναντήσεις που ακολούθησαν μετά τις διδασκαλίες.

Δειγματικες διδασκαλιες και MENTORING στη χημεια 2014-2015

Η  κ.Μητσοπούλου Αθηνά (χημικός), πραγματοποίησε δύο δειγματικές διδασκαλίες σε φοιτητές του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Εργαστήριο Χημείας του σχολείου στις 19/2/2015. Τις διδασκαλίες εκτός από τους φοιτητές παρακολούθησαν τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου,  καθώς και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στον Τομέα της Χημείας Υλικών, κ. Ευαγγελία Παυλάτου η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασύνδεση του Λυκείου της Ιωνιδείου με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος mentoring, η κυρία Ματιάτου Μαρία, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΔΙΧΗΝΕΤ (Διδακτική της Χημείας και Νέες Τεχνολογίες) του Τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α, παρουσίασε δειγματικές διδασκαλίες στους μαθητές της Β΄ Τάξης του Προτύπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, υπό  την επίβλεψη της καθηγήτριας κ. Μητσοπούλου Αθηνάς.

Για περισσότερες πληφορίες για το περιεχόμενο των διδασκαλιών εδώ.

Δειγματικες διδασκαλιες στα Θρησκευτικα 2014-2015

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, 8 φοιτητές του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφθηκαν το Λύκειο της Ιωνιδείου, σε δύο ομάδες, για να παρακολουθήσουν δειγματικές διδασκαλίες. Οι φοιτητές ήλθαν για δύο μέρες και παρακολούθησαν κάθε μέρα τουλάχιστον 3 ώρες μαθήματος του κυρίου Παναγιωτόπουλου, Θεολόγου. Διδασκαλία του Μαθήματος των Θρησκευτικών, νέες διδακτικές μέθοδοι, χρήση ΤΠΕ, ήταν οι άξονες της δράσης.

Δειγματικες διδασκαλιες και MENTORING στο λυκειο της ιωνιδειου

Οι δειγματικές διδασκαλίες δίνουν την ευκαιρία σε τελειόφοιτους φοιτητές των Πανεπιστημίων να παρακολουθήσουν ομαδικά, να κρίνουν  και να συζητήσουν με τον εκάστοτε διδάσκοντα τη διδασκαλία που παρακολούθησαν στο ρεαλιστικό περιβάλλον της καθημερινής σχολικής τάξης.

 
Ο θεσμός του μέντορα αφορά στην μύηση του τελειόφοιτου φοιτητή/τριας στη διδακτική πράξη από έναν επόπτη  - μέντορα καθηγητή του σχολείου, αποσκοπεί στο να βοηθήσει τον φοιτητή/τρια να συνδέσει την παιδαγωγική και διδακτική θεωρία με τη διδακτική πράξη, να παρατηρήσει διαφορετικές μεθόδους διδασκαλίας μέσα στο ίδιο το σχολικό περιβάλλον, σε πραγματικές, δηλαδή, διδακτικές και μαθησιακές συνθήκες, στις οποίες στη συνέχεια καλείται να διδάξει και ο/η ίδια. Ωστόσο, ο θεσμός αποσκοπεί παράλληλα και στην ανάπτυξη ή και το μετασχηματισμό των αντιλήψεων για τη διδασκαλία, τόσο του/της καθηγητή/τριας - μέντορα, όσο και του καθοδηγούμενου φοιτητή/τριας. Ο θεσμός αυτός, μέσα από τις δράσεις και τις διδασκαλίες που προϋποθέτει, στο πλαίσιο των οποίων εναλλάσσονται οι ρόλοι διδάσκοντα/παρατηρούμενου από τη μια,  και παρατηρητή της διδασκαλίας από την άλλη, στοχεύει στην ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον μέντορα και τον φοιτητή, αλλά και ανάμεσα σε ομάδες μεντόρων και ομάδες φοιτητών/τριών, σχετικά με νέους τρόπους για τη διδασκαλία και τη μάθηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο θεσμός του μέντορα στοχεύει στην επαγγελματική ανάπτυξη, τόσο των εποπτών/μεντόρων, όσο και των τελειόφοιτων φοιτητών  - μελλοντικών εκπαιδευτικών.

Δειγματικες διδασκαλιες και MENTORING στα φιλολογικα μαθηματα 2014-2015

Στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Λυκείου της Ιωνιδείου με τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε και για το 2014-15 ο κύκλος, και για τα δύο εξάμηνα (χειμερινό και εαρινό), των δειγματικών διδασκαλιών, καθώς και η υλοποίηση του θεσμού του mentoring σε τελειόφοιτους φοιτητές. Για την πραγμάτωση τόσο των δειγματικών διδασκαλιών, όσο και του mentoring, όλοι οι φιλόλογοι του σχολείου μας και οι εμπλεκόμενοι φοιτητές/τριες  συνεργάτηκαν, αντάλλαξαν απόψεις, κρίσεις, παρατηρήσεις σχετικά με μεθοδολογικά, παιδαγωγικά και γενικότερα εκπαιδευτικά θέματα εστιάζοντας στη διδακτική μεθοδολογία και πράξη.

Εκδηλωση-ημεριδα βραβευσης μαθητικων ομαδων τοπικου διαγωνισμου για την 13η ευρωπαϊκη ολυμπιαδα επιστημων-EUSO 2015

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 διοργανώθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής, από το ΕΚΦΕ Πειραιά σε συνεργασία με το Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής, το Λύκειο Jean d' Arc και το 2ο Γενικό Λύκειο Πειραία, εκδήλωση-ημερίδα για τη χρησιμότητα του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και στην οποία έγινε βράβευση των μαθητών όλων των ομάδων που συμμετείχαν στον τοπικό διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών-EUSO 2015. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο φυσικός Ανδρέας Ι. Κασσέτας.

Προχωρημενα μαθηματα Φυσικης Στοιχειωδων Σωματιδιων “Masterclass στον Πειραια 2014‐2015”

1Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου διοργανώθηκε από το Λύκειο της Ιωνιδείου Σχολής με τη συνεργασία της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς η ημερίδα "Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίών Masterclass στον Πειραιά". Συμμετείχαν 74 μαθητές και 14 καθηγητές από 13 σχολεία του Πειραιά. Υπεύθυνοι καθηγητές: Νικόλαος Παπαδάκης και Μιχαήλ Σαρρής, Φυσικοί. Για περισσότερες πληροφορίες (αφίσα, πρόγραμμα, φωτογραφίες από την εκδήλωση) εδώ.

Καμερατα Glasperlenspiel Sinfonietta απο την Εσθονια

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στις 20:30, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων συναυλία από την Glasperlenspiel Sinfonieta, η οποία προέρχεται από την Εσθονία. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλάισιο του Διεθνούς Φεστιβάλ "Συμφωνία" Πειραιά και Νήσων Αργοσαρωνικού. Η συναυλία είχε τίτλο: "Fiamma Amorosa... στα χρόνια του Μπαρόκ" και περιελάμβανε έργα των Βιβάλντι, Χέγκελ και Ρεσπίγκι.

Ημεριδα: "Οι εφηβοι απεναντι στις γενοκτονιες"

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου και ώρες 09:00-14:00 πραγματοποιήθηκε ημερίδα η οποία διοργανώθηκε από το Λύκειο της Ιωνιδείου με θέμα: «Οι έφηβοι απέναντι στις γενοκτονίες. Πώς τις διδάσκουμε; Πώς τις μαθαίνουν;». Το πρόγραμμα της ημερίδας βρίσκεται εδώ, ενώ η αφίσα της ημερίδας βρίσκεται εδώ. Η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.

παρουσιαση δραστηριοτητων σχολικου ετους 2013-14

Τετάρτη 14 Μαίου και ώρες 10:55-13:20 έγιναν οι παρουσιάσεις Προγραμμάτων, Ομίλων και άλλων δραστηριοτήτων που έκαναν οι μαθητές του Λυκείου της Ιωνιδείου στην διάρκεια του σχολικού έτους.

Σχολικη Γιορτη 25ης Μαρτιου 2014

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24 Μαρτίου και ώρα 9:00. Στην διάρκεια της γιορτής παρουσιάστηκαν οι παρακάτω ταινίες, οι οποίες γυρίστηκαν υπό την επίβλεψη του κ. Παναγιωτόπουλου Δ. και στις οποία πρωταγωνιστούν μαθητές της Α' Λυκείου:

Σχολικη Γιορτη 28ης Οκτωβριου 2013

Πραγματοποιήθηκε την Παρακευή 25 Οκτωβρίου και ώρα 9:00. Στην διάρκεια της γιορτής παρουσιάστηκε η παρακάτω ταινία, η οποία γυρίστηκε υπό την επίβλεψη του κ. Παναγιωτόπουλου Δ. και στην οποία πρωταγωνιστούν μαθητές της Α' Λυκείου:

Επιστημονικο Συνεδριο Ιωνιδειου: Δημοκρατικη Αγωγη: Διδασκοντας και καλλιεργωντας

Πραγματοποιήθηκε στις 27, 28, 29 Σεπτεμβρίου 2013 στο κτίριο της Ιωνιδείου Σχολής. Συμμετείχαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Περιελάμβανε 26 εισηγήσεις και 17 εργαστήρια διδακτικής προσέγγισης. Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίστηκε από την καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ε. Φρυδάκη, τον καθηγητή Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γ. Κόκκινο, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων κ. Αν. Στέφο και τη σχολική σύμβουλο φιλολόγων Πειραιά κ. Κ. Μπρεντάνου. Στο συνέδριο αναπτύχθηκε το θέμα της δημοκρατικής αγωγής στην ιστορία, στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και στη σύγχρονη λογοτεχνία. Παρουσιάστηκε και στον τύπο.

Μνημοσυνο Ιωνιδη 2013

Το Σάββατο 25/5/2013 πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο  του  Ευεργέτη και Ιδρυτή  της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά,  Κωνσταντίνου Ιωνίδη στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Στην επιμνημόσυνο δέηση παραβρέθηκαν: ο Διευθυντής του Λυκείου κ.Σπύρος Αβραμιώτης,  ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Μιχάλης Άνθης, οι συνταξιούχοι Διευθυντές-καθηγητές κ. Δημήτρης Πισιμίσης, κ. Νίκος Μπορμπιλάς, κ. Πέτρος Μιχαλακάκος και κ. Γιάννης Κυρτάτος, ο πρόεδρος και μέλη του προεδρείου του Συνδέσμου αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής  κ. Κώστας Μπουρλετίδης, κ. Γιάννης Κωνσταντόπουλος και κ. Παναγιώτης Καλαβρός, ο πρόεδρος και μέλη του προεδρείου του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Γιάννης Μόσχος, κ. Διάκου και ο κ. Δασκαλάκης, η κ. Νότα Κουλουριώτου, η κ. Σμαρώ Γιαννίρη και άλλοι καθηγητές των δύο σχολείων και μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής.

1ο τουρνουα μπασκετ αποφοιτων

Το Σάββατο 27/4/2013 και την Κυριακή 28/4/2013 στο γήπεδο μπάσκετ στο προαύλιο του Σχολείου πραγματοποιήθηκε το 1ο τουρνουά  μπάσκετ αποφοίτων της Ιωνιδείου.  Την εκδήλωση διοργάνωσε Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά σε συνεργασία με το Συμβούλιο Σχολείου του Προτύπου –Πειραματικού Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, ικανοποιώντας την επιθυμία αποφοίτων να αγωνιστούν ξανά στην αυλή του Σχολείου τους. Διαιτητής στους αγώνες ήταν ο κ. Πλυτάς Φραγκίσκος καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Για την απονομή χρησιμοποιήθηκε κύπελλο του 1912 που υπάρχει στο σχολείο.

 

Μνημοσυνο Ιωνιδη 2012

Την Παρασκευή 11/05/2012 έγινε το ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη του  Ευεργέτη και Ιδρυτή  της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά  Κωνσταντίνου Ιωνίδη και στην συνέχεια ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του για απόδοσή τιμής και ευγνωμοσύνης.

 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν απόγονοι του Κωνσταντίνου Ιωνίδη:  η κα Αλεξάνδρα Λαδικού, η κ. Anthea  Gοldsmith Ionides και ο σύζυγός της  κος  John Gοldsmith, o κος Γεώργιος Τσάτσος και η σύζυγός του, και ο κος Ανδρέας Τσάτσος.  Τον Δήμο Πειραιά εκπροσώπησαν η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου κα Λαουλάκου  Κορίνα, ο κος Παράσχος Κ.,  και ο δημοτικός  σύμβουλος  κ. Καλογερόγιαννης Κ.  Επίσης  εκπρόσωποι του συνδέσμου αποφοίτων  και παλαιοί καθηγητές τίμησαν με την παρουσία τους  τόσο την επιμνημόσυνη δέηση όσο και την τελετή των αποκαλυπτηρίων.

Της τελετής των αποκαλυτηρίων προηγήθηκαν σύντομες ομιλίες από τους: κ. Αβραμιώτη Σπ. Διευθυντή του  Λυκείου,  κ. Άνθη Μιχ. Διευθυντή του Γυμνασίου, κ. Γεώργιο Τσάτσο  και  κ. Anthea  Gοldsmith Ionides. Χαιρετισμό απήυθυνε ο πρόεδρος του ΕΠΕΣ κ. Χονδροκούκης  Γρηγ., καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η κα Κουλουριώτη, φιλόλογος καθηγήτρια  Ιωνιδείου σχολής Πειραιά, παρουσίασε εκ μέρους και των δύο σχολείων τη βιογραφία του Κωνσταντίνου Ιωνίδη τονίζοντας ιδιαίτερα τη δράση και την κοινωνική προσφορά του. Στην ομιλία της  επίσης αναφέρθηκε στη ιστορία του σχολείου από την ίδρυσή του το 1847, έως και σήμερα. Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο πρόεδρος του συνδέσμου αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής κος Μπουρλετίδης Κωνσταντίνος,  με σύντομη ομιλία - χαιρετισμό στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Στην επιμνημόσυνο  δέηση που έγινε στον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

1 2

3 4

Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά το κανάλι "Μega" στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την Παρασκευή 11/05/2012 και η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στο φύλλο του Σαββάτου 12/05/2012, στην στήλη "ΚΟΙΝΩΝΙΑ" με τον τίτλο: "Η Ιωνίδειος Σχολή του Πειραιά τιμά τον ιδρυτή της".